A Bajnai-kormány miniszterelnök-helyettese szerint az egója miatt alkalmatlan lenne erre a munkára Márki-Zay és Karácsony

Úgy látja: más habitust igényel ez a pozíció, mint ami nekik van.

Vasárnap a Bajnai-kormány miniszterelnök-helyettese, Dr. Molnár Csaba szólt hozzá a Karácsony-Márki-Zay szervezkedéshez, posztját változtatás nélkül idézzük:

Mindenki a miniszterelnöki alkalmasságról beszél. Jogos, ez a legfontosabb. De talán érdemes megnézni a miniszterelnök-helyettesi alkalmasságot is, ha már kiderült, hogy ilyen jelölt is lesz az előválasztáson.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter ugyanis abban állapodtak meg, hogy az előválasztás második fordulójában úgy indulnak, hogy egyikük miniszterelnök-jelölt, másikuk pedig miniszterelnök-helyettes jelölt lesz.

Talán nem meglepetés, hogy szerintem nem ők, hanem Dobrev Klára a legalkalmasabb miniszterelnöknek.

De most inkább hadd foglalkozzam a másikkal, a miniszterelnök-helyettességgel. Mert az már voltam, tudom, hogy milyen munkát jelent, hiszen a Bajnai-kormány kancelláriaminisztereként végig miniszterelnök-helyettesként dolgoztam (bár akkor még miniszterelnököt helyettesítő miniszter volt az elnevezése).

Az elmúlt évtizedekben kétféle miniszterelnök-helyettes volt. Valódi kormányzati befolyással rendelkező, valóban a kormány második embereként dolgozó helyettes és díszkinevezett. Ez utóbbira csak Semjén Zsolt a példa. Nyilván sem Karácsony, sem Márki-Zay nem ez utóbbi szeretne lenni.

Marad tehát a valódi munkát végző miniszterelnök-helyettes. Az viszont – tapasztalatból tudom – hogy kulimunka.

Heti hét nap, napi 14 óra. Egyeztetések, idegölő tárgyalások, végtelen iratok olvasása, a minisztérumok munkájának összehangolása, a kormánydöntések előkészítése, konfliktusok feloldása. Vagyis minden olyan munka, amit le kell venni a miniszterelnök válláról. Ez egy helyettes dolga. A sok “nemszeretem meló”.

Csupa háttérmunka, kevés nyilvános “csillogás”. Talán Kiss Péter, aki legjobb volt ebben ezt az elmúlt 30 évben.

Olyan mentalitás kell ehhez, amely jól viseli azt az alapszabályt, hogy a munka java a helyettesé, a siker mindig a miniszterelnöké. Olyan ember képes erre, akinek nem a személyes politikai ambíciója, hanem a munkabírása a nagyobb. Aki képes meghúzódni a háttérben, ha kell.

Aki a saját ötleteit, munkáját képes a főnöke ötleteként, munkájaként eladni.

A kérdés tehát: a két polgármester vajon tudna alpolgármesterként dolgozni, viselkedni?

Azt, hogy ki alkalmas miniszterelnöknek, majd az előválasztás második fordulójában eldöntik a szavazók (szerintem Dobrev Klára).

De saját tapasztalatom alapján nem hiszem, hogy akár Karácsony, akár Márki-Zay alkalmas lenne igazi miniszterelnök-helyettesnek.


.

Valódi Hírek