Gulyás Gergely úgy tudja, az ellenzéket a választásra jogosultak 8 százaléka támogatja

Kormányinfó.

A kormány szerint olyan forgatókönyv nem lehetséges, hogy az idei növekedés ne érje el az 5,5 százalékot, sőt a Pénzügyminisztérium szerint akár a 7,5 százalékot is elérheti – erről beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai Kormányinfón.

A miniszter közlése szerint ez azt jelenti, hogy minden 18 év alatti gyermeket nevelő család mindkét szülője az átlagjövedelem szintjéig a befizetett személyi-jövedelemadóját vissza fogja kapni.

A visszatérítés értékhatára a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben dolgozókra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset 12-szerese.

A magyar-orosz gázvásárlással kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy ez sokkal kedvezőbb, mint a korábbi, mivel a Gazprommal 15 évre kötött megállapodás hosszú távon biztosítja a rezsicsökkentés eredményét.

Gulyás Gergely ezt követően azt is bejelentette, hogy

a kormány csütörtökön Hajmáskéren tart kihelyezett kormányülést, ahol egy németekkel közös hadgyakorlatot is megtekintenek majd.

„Nincs illúziónk afelől, hogy Magyarország gyalázása miatt érkeznek, és azért, hogy a baloldali ellenzéknek elvtársi segítséget nyújtsanak”

– ezt válaszolta Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a hét második felében Magyarországra érkezik az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) delegációja, akikkel Orbán Viktor miniszterelnök nem akar találkozni.

Gulyást ezt követően az ellenzéki előválasztásról kérdezték, amelyről a miniszter elmondta, az, hogy több mint 633 ezren vettek részt az országos előválasztáson, azt jelenti, hogy

a választásra jogosultak 8%-a támogatja az ellenzéket.

A miniszter hozzá tette, ennél biztosan magasabb a támogatottság, ezért szerinte nem meglepő, hogy legalább ennyien részt vettek a szavazáson.

Gulyás szerint ugyanakkor az előválasztáson nincs verseny, annak a vége nem nyitott, hanem előre koreografált forgatókönyv szerint zajlik,

aminek a végén Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fudan Egyetemről szóló népszavazás a 2022-es országgyűlési választásokkal egy napon lehet Gulyás azt mondta, az ötletet jónak gondolják, és a Fidesz támogatja a Párbeszéd frakcióvezetője által benyújtott javaslatot.

A LIBE-delegáció budapesti látogatásával kapcsolatban Gulyás arról is beszélt, hogy az ellenzék tagjai azért fognak találkozni az ellenzéki politikusokkal, mert a Bizottság azért jön ide, hogy

támogassa a magyar Molotov–Ribbentrop-paktumot.

Arra a kérdésre, hogy Orbán miért nem találkozik a tagokkal, a miniszter azt mondta, azért mert a miniszterelnöknek komoly elfoglaltságai vannak, és soha nem is merült fel, hogy találkozik velük. A LIBE látogatása pedig Gulyás szerint komolytalan.

Az RTL Klub riportere azt szerette volna megtudni a kancelláriaminisztertől, hogy az oltottak hány százaléka van jelenleg kórházban, illetve lélegeztetőgépen. Gulyás Gergely azonban nem tudott konkrét választ adni. Elmondása szerint viszont többen vannak kórházban azok, akik oltatlanok.

Mint mondta, a kórházban ápoltak 90 százaléka 60 év feletti beteg, és közölük az oltatlanok aránya nagyobb, mint az oltottak aránya, pontos adatokat viszont „kegyeleti okokból” nem akarnak közölni.

Kiderült, Gulyás Gergely Bicskén írta alá a kormánypártok által kezdeményezett Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! nevű petíciót. Arra a kérdésre, hogy mi volt ezzel a Fidesz-KDNP célja, a miniszter azt mondta, azt szeretnék ezzel elérni, hogy Gyurcsány Ferenc és társai ne térjenek vissza a hatalomba.

„A petíció egy figyelemfelhívás erre a veszélyre”

– mondta Gulyás, aki szerint a petíció címzettje a magyar baloldal, az pedig egy technikai kérdés, hogy át fogják-e adni nekik.

„Szívből kívánom a sajtószabadság olyan mértékű sárba tiprását, mint ami itt megvalósul!”

– válaszolta Gulyás Gergely, miután az RTL Klub riportere elmondta, a Magyar Hang riporterének kérdését közvetítette a miniszter felé, miután újságírójukat ismét nem engedték be a Kormányinfóra.

Gulyás szerint ha minden újságírót beengednének a kormányinfóra, akkor nagyobb termet kellene berendezni és 2-3 óra helyett még hosszabb lenne a sajtótájékoztató.

A minisztert az Origo munkatársa kérdezte arról, hogy megnézi-e az őszödi beszédről szóló Elkxrtuk című politikai krimit, mire Gulyás azzal válaszolt, természetesen meg fogja nézni a filmet, és szerinte „nagyon jó képességű színésznek kell játszania a főszerepet, hogy a valóságot vissza tudja adni”.

A Kormányinfót itt tudod élőben követni:

Valódi Hírek