Kiderült: Rogán titokban milliárdokat osztott ki fideszes álcivil szervezeteknek közpénzből

Többlépcsős vagyonátjátszásra bukkantak.

A „civil” pókháló

A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2018 és 2020 között 7,9 milliárd forintot utalt az 1991-ben MDF-közeli, Franciaországban élő magyarok által alapított Batthyány Lajos Alapítványnak. A szervezet

a támogatási összeg jelentős részét továbbosztotta a kormánypártokhoz közel álló szervezeteknek.

A teljes összegből 6 milliárd 200 millió forintot kapott összesen 57 szervezet 80 különböző jogcímen.

A támogatások jelentős része olyan szervezeteknek jutott, amelyeknek hivatalosan semmi közük a Fideszhez, valójában azonban szorosan be vannak csatornázva a párthoz. Ilyen például a Szövetségben a Gödöllőiekért nevű Fidesz-közeli egyesület, amely 2020 tavasza óta ingyenes újságot ad ki a településen, a lap pedig online is elérhető.

Az egyesület az eddigiek közül az egyik legkevesebb pénzt, 14 millió forintot kapott, ami így is bőven elég a helyi újság kiadására. Az alapítvány a legnagyobb összegeket olyan kormányközeli szervezeteknek utalta, mint az Alapjogokért Központ vagy a Fidesz elitképzője, a Mathias Corvinus Collegium.

Nemrég megírtuk, hogy lemondásra kényszerült az Antall József Tudásközpont vezetője, a néhai miniszterelnök, Antall József fia, Antall Péter, aki sokmilliós havi fizetése mellett rendszeresen luxushotelekben szállt meg és külföldi nyaralásokon vett részt. Az intézményt az Átlátszó adatai alapján a Batthyány Lajos Alapítvány is alaposan megtámogatta.

Az alapítványra a portál „házipénztárként” hivatkozik, amely egy Fidesz-barát álcivil hálózatot tőkésített fel. Ez a hálózat számos médiumot működtet, amely a Fidesz irányába befolyásolja a közvéleményt. Tavaly év végén a kormány újabb 3,4 milliárd forintot juttatott a BLA-nak.

A jéghegy csúcsa

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője 2016-ban úgy nyilatkozott, minisztériumának „egyetlenegy feladata van, győzelemre vezetni Orbán Viktort„. Rogán kezében van a kormányzati kommunikáció és a propaganda eszköztárának garmadája, emiatt pedig hivatalára propagandaminisztériumként is szokás hivatkozni.

A minisztérium az Alapjogokért Központot, a Mathias Corvinus Collegiumot finanszírozó Tihanyi Alapítványt és a Tranzit nevű közéleti vitasorozatokat szervező Kommentár Alapítványt is bőkezően támogatja. A Rogán nevével fémjelzett Miniszterelnöki Kabinetiroda által kiosztott pénzek

a Batthyány Alapítványon keresztül folyik az álcivil szervezetekhez.

További érdekesség, hogy Orbán Viktor saját kezűleg szignálta 2018-ban azt a rendelkezést, amely szerint „társadalompolitikai és közpolitikai kutatások” elvégzésére 385 millió forintot juttattak az BLA-nak. Az alapítvány a döntés szerint a pénzt továbbadta az Alapjogokért Központnak, az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpontnak és a Méltányosság Politikaelemző Központnak.

Ennek ellenére az összegből közel 250 millió forint nem elemzésre, hanem az AJTK hitelállományának rendezésére ment el.

A Batthyány Lajos Alapítvány a kezdetektől különböző előadásokat szervezett, majd a 90-es évek végén a jobboldali politikai blokk egyik legnagyobb szerveződésévé alakult. Az alapítvány operatív ügyeit ekkoriban Rogán Antal intézte, aki 1997-ben, 25 éves korában lépett be a Fideszbe. Orbánék 1998-as győzelme után a miniszterelnöki kabinet politikai titkárságának nevezte ki a kormányfő.

Granasztói György történész 1999-ben került a BLA élére. 2003-ban a pártalapítványok létrehozását lehetővé tevő törvény megalkotás után megalakult a Fidesz pártalapítványa, és Batthyány Lajos Alapítvány a továbbiakban évi néhány százmilliós pénzügyi forgalmat bonyolított. 2016-ban meghalt Granasztói, és

kiderült, az alapítványt létrehozó franciaországi magyar egyesület már régen megszűnt.

A felduzzasztott alapítvány

A BLA alapítói jogait a kuratóriumi tagok — köztük a drogos orgiába belebukott Szájer József — a „magyar közélet és tudományos élet kiemelkedő alakjaira” hagyományozta, köztük Bogsch Erikre, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnökére és dr. Dux Lászlóra, a Szegedi Tudományegyetem tanárára, korábbi felsőoktatási államtitkárra.

2016-ban a Miniszterelnökségtől a Miniszterelnöki Kabinetirodához került a BLA finanszírozása, és a támogatásoknak köszönhetően néhány százmillióról több milliárdosra duzzadt az alapítvány költségvetése. 2018-ban Habony Árpádhoz valamint Tombor Andráshoz köthető személyek kerültek a Batthyány Lajos Alapítvány kuratóriumába, például Dezső Tamás asszírológus.

2020-ban az alapítványt közérdekű vagyonkezelővé minősítette az Országgyűlés, ezt követően pedig 3,4 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától. A kormány ezzel párhuzamosan átadta az I. kerületben található Lónyai-Hatvany-villát az alapítványnak.

Az épületet a város legdrágább villájaként tartják számon, nyilvántartási értéke szerint 9,9 milliárd forintot kóstál.

A villa a Karmelita kolostor közvetlen közelében található. Az épületben Rogán Antal új munkahelye, ugyanis ott kapott új helyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A „fontos dolgokra” ugyanis mindig jut pénz.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek