Inotai András kimondta: A mérleg fő összege, Orbán 12 év alatt tönkretette az országot és szegregálta a magyar társadalmat

Elpazarolt orbáni évekről beszélt a neves közgazdász.

„Szerintem a mérleg fő összege: Orbán Viktor 12 év alatt történelmi perspektívában és nemzetközi összehasonlításban is tönkretette az országot”

– mondta a Népszavának adott interjújában Inotai András közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója arra a kérdésre, mi a véleménye az Orbán-kormány elmúlt évtizedéről.

A közgazdász hozzátette:

„a miniszterelnök egyik legnagyobb hibája vagy bűne, hogy ritkán adódó gazdasági modernizációs esélyt szalajtott el,

miközben erre hatalmas uniós pénzek álltak rendelkezésre egy olyan helyzetben, amikor a nemzetközi politikai és gazdasági környezet kedvező és kiszámítható, bizalmat erősítő volt”.

Ennek hatására Inotai szerint az ország mindenfajta nemzetközi ranglistán visszacsúszott, romlott a versenyképesség, ahogy oktatási és műszaki-tudományos szempontból is lemaradt a többi EU-tagországhoz képest.

A közgazdász kifejtette, miközben a balti országok például 40 százalékról 75-80 százalékra, a lengyelek hasonló szintről 70 százalékig, a szlovákok 75 százalékra javították az egy főre jutó társadalmi terméket (GDP),

addig Magyarország 65 százalékról csak öt százalékot lépett előre a 2004-es csatlakozás óta eltelt 17 évben.

A szakértő szerint az elmúlt időszakban

„gyakorlatilag megszűnt Magyarország politikai és bizalmi mozgástere az Unión és a transzatlanti kapcsolatrendszeren belül”.

A közgazdász úgy vélte, a keleti nyitás csak látszólag, ugyanakkor ellentmondásosan bővítette az ország mozgásterét, és az a déli nyitással együtt nagyon sok pénzbe került, miközben gazdasági és politikai hasznot nem hozott.

„Az elmúlt 50 évre visszatekintve Magyarország soha nem volt nemzetközileg ennyire elszigetelt”

– jelentette ki Inotai András, aki az Orbán-kormány legnagyobb vétkének azt tartja, hogy „tudatosan szegregálták, esetenként szétverték a magyar társadalmat”, amit szerinte a legrosszabb forgatókönyvet feltételezve egy generáció életében sem lehet helyrehozni.

„Az országot visszavetették a törzsi civakodás állapotába.

Márpedig a 21.század a társadalmi szolidaritásról, a szociális biztonságról, a fenntartható fejlődésről, a megalapozott versenyképességről kell(ene), hogy szóljon egy nyitott, értelmes párbeszédre, nem pedig gyűlöletkeltésre, kirekesztésre és nagyon felelőtlen, de láthatóan hatásos tudatfertőzésre épülő társadalmi-mentális közegben”

– vélekedett a közgazdász.

Az interjú során Inotai beszélt arról is, hogy a költségvetési hiány az uniós források hiányával bőven meghaladja majd a 10 százalékot, ami mostanra már 8 százalékra emelkedett, mivel elmaradt az uniós helyreállítási alapból érkező 7 milliárd euró, azaz nagyjából 2500 milliárd forint.

A közgazdász szerint egy esetleges kormányváltás után az ellenzéknek nem lesz más választása, mint hogy megszerezze a társadalom támogatását a gazdasági-pénzügyi visszarendeződéshez és újjáépítéshez.

Inotai András szerint ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az új kormányhelyzetét a „párpártkatonákkal telitűzdelt közigazgatás és államapparátus minden lehetséges módon nehezíteni fogja”.

„Márpedig ennek a romhalmaznak az eltakarítása a feltétele, hogy Magyarország fenntartható és versenyképes gazdasággal és társadalommal tudja elfoglalni megfelelő helyét és bővíteni mozgásterét a 21. század következő évtizedeiben”

– mondta a közgazdász.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek