Most érkezett: Nem támogatja tovább Tóth Csabát a DK Zuglóban

Nem várnak tovább Karácsony Gergelyre.

Mi is beszámoltunk róla, a DK a szombat reggeli közleményében arra kérte Karácsony Gergelyt, hogy hivatalosan is jelezze a párt felé, hogy korábbi személyes jelöltjét, Tóth Csabát már nem támogatja az előválasztáson, és a Párbeszéd már nem jelölőszervezete Tóth Csabának.

Közleményükben azt írták:

“amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja a DK-t arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, a DK természetesen azonnal eleget tesz ennek a kérésnek. Mert a megkötött szerződés szerint ez a normális eljárás”.

Hozzátéve: “ha ez a jelölés megszűnik, akkor az a részünkről automatikusan maga után vonja Tóth Csaba külső támogatásának megszüntetését is”.

Karácsony Gergely azonban nem reagált a DK felszólítására, amit a párt hallgatólagos beleegyezésként értelmezett. Legfrissebb közleményükben azt írják:

„Karácsony Gergelytől hivatalos választ nem kaptunk, hallgatását beleegyezésnek tekintjük. Így a DK támogatását a mai napon megvonjuk Tóth Csabától, aki ezután már nem hivatkozhat a DK-ra, mint támogató szervezetre.”

Emellett emlékeztette arra is, hogy a DK korábban is igennel szavazott a Tóth Csaba elleni etikai vizsgálat megindítására, az pont Karácsony Gergely pártjának ellenszavazata miatt nem indulhatott el.

A korrupciós ügyekkel is összefüggésbe hozott Tóth Csaba ellen Budapest XIV. kerületében a Momentum Hadházy Ákost indította képviselőjelöltként. Az ellenzéki pártok ugyanakkor Tóth mögé álltak be az előválasztáson, így a DK és Karácsony Gergely is az MSZP jelöltjét támogatta.

A péntek esti miniszterelnök-jelölti televíziós vitán ugyanakkor Karácsony Gergely azt mondta:

nem szavazna Tóth Csabára, az MSZP zuglói jelöltjére.

Hadházy Ákos ugyanis egy hete a Zugló TV-ben rendezett vitájukon beszélt egy alapítványba rejtett gyártelep ügyéről, amelyben a független képviselő szerint Tóth Csaba is érintett.

Az ügyben etikai vizsgálat indult, amiben nem ítélték el Tóthot, a budapesti főpolgármester viszont azt mondta:

ettől függetlenül most már nem támogatja Tóth Csabát, és kérdésre válaszolva elmondta, ha zuglói lakos lenne, Hadházy Ákosra szavazna.

A DK Karácsony Gergely ezen kijelentését követően várt egyértelmű állásfoglalást az ügyben a főpolgármestertől.

Valódi Hírek