A DK egyenes beszédet vár Karácsonytól: Valóban kihátrálnak-e Tóth Csaba mögül

A párt szerint Karácsony csak utalt rá, de valójában nem lépett vissza Tóth Csaba támogatásától.

„Amennyiben Karácsony Gergely hivatalosan tájékoztatja a DK-t arról, hogy Tóth Csabát már nem tekinti a saját jelöltjének és a továbbiakban már nem kéri a DK-tól Tóth Csaba támogatását, a DK természetesen azonnal eleget tesz ennek a kérésnek. Mert a megkötött szerződés szerint ez a normális eljárás”

– közölte a Demokratikus Koalíció szombat reggel.

A korrupciós ügyekkel is összefüggésbe hozott Tóth Csaba ellen Budapest XIV. kerületében a Momentum Hadházy Ákost indította képviselőjelöltként. Az ellenzéki pártok ugyanakkor Tóth mögé álltak be az előválasztáson, így a DK és Karácsony Gergely is az MSZP jelöltjét támogatta.

A péntek esti miniszterelnök-jelölti televíziós vitán ugyanakkor Karácsony Gergely azt mondta:

nem szavazna Tóth Csabára, az MSZP zuglói jelöltjére.

Hadházy Ákos ugyanis egy hete a Zugló TV-ben rendezett vitájukon beszélt egy alapítványba rejtett gyártelep ügyéről, amelyben a független képviselő szerint Tóth Csaba is érintett.

Az ügyben etikai vizsgálat indult, amiben nem ítélték el Tóthot, a budapesti főpolgármester viszont azt mondta:

ettől függetlenül most már nem támogatja Tóth Csabát, és kérdésre válaszolva elmondta, ha zuglói lakos lenne, Hadházy Ákosra szavazna.

A szombati közleményében a DK Karácsony Gergely ezen kijelentésére reagált.

Mint írták: a DK tavasszal írásbeli szerződést kötött Karácsony Gergely és Tóth Bertalan pártjával egy sor szocialista-párbeszédes politikus előválasztási támogatásáról. Így például Hiller István, vagy Szabó Tímea mellett Tóth Csaba zuglói jelölt támogatása is a szerződés része volt az MSZP-Párbeszéd kérésének megfelelően.

„A tegnapi miniszterelnök-jelölti vitán viszont Karácsony Gergely utalást tett Tóth Csaba támogatásának megszüntetésére. A DK szavatartó politikai közösség és megbízható szövetséges, egyoldalúan szerződést nem szokásunk felmondani”

– írta a párt, hozzátéve, Tóth Csaba eredetileg is Karácsony Gergely és az MSZP jelöltje volt Zuglóban, nem a DK-é.

„Ha ez a jelölés megszűnik, akkor az a részünkről automatikusan maga után vonja Tóth Csaba külső támogatásának megszüntetését is. Várjuk tehát Karácsony Gergely tájékoztatását”

– közölték.

 

Valódi Hírek