Nem engedte a Fidesz, hogy az ellenzék tagot küldjön a Médiatanácsba

A bizottság ellenzéki tagjai ezért a jövőben nem vesznek részt a jelölési folyamatban.

„A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság ellenzéki tagjai nem vesznek részt a további jelölési folyamatban, miután a keddi ülésen kiderült:

a Fidesz továbbra sem hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani”

– erről számolt be a jobbikos Brenner Koloman (Jobbik), a bizottság ellenzéki alelnöke, az MSZP-s Gurmai Zita, az LMP-s Keresztes László Lóránt és a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio kedd délután.

Az ellenzéki képviselők közlése szerint az ülést ma azért tartották, mert a nemrég elhunyt Hankiss Ágnes helyére új tagot kell választania az Országgyűlésnek.

„2019. decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a 9 évre megválasztott Médiatanács új testülete.

Annak ellenére volt ez a folyamat végeredménye, hogy az 5 ellenzéki frakció alapvetően az ötfős Médiatanácsban kettő szakértőt kívánt ugyan delegálni, de még abban is sikerült előzetesen konszenzust alkotnunk, hogy ha csak egyetlen személyt jelölhet az ellenzék, akkor ezt a személyt is tudjuk közösen előterjeszteni”

– írják.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke viszont a mai ülést megfelelő előkészítés nélkül hívta össze.

Az ellenzék Silhavy Mátét javasolta és támogatta a szavazáson. A Fidesz -, amely nem állított jelöltet – azonban nem támogatta Silhavyt. A bizottságot emiatt újra összehívják, hogy már kétharmaddal is lehessen tagot jelölni.

„Mivel látnivalóan az egypárti túlhatalmat kiépítő Fidesz nem hajlandó most sem ellenzéki tagot választani a Médiatanácsba, ezért a bizottság ellenzéki tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a jelölési folyamatban, amelyet antidemokratikusnak és felháborítónak tartanak”

– összegezték a mai ülést az ellenzéki képviselők.

A Médiatanács jelenlegi tagjait legutóbb 2019. december 10-én választották meg:

  • Budai László (Fidesz)
  • Dr. Hankiss Ágnes (Fidesz)
  • Meszleny László (Fidesz)
  • Szadai Károly (Fidesz)

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek