Gyorshír: 14 év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték a „szlovák Polt Pétert”

A különleges ügyészt korrupcióval, hivatali visszaéléssel és bűnszövetkezet támogatásával is gyanúsították.

Teljes vagyonelkobzásra és 14 év börtönre ítélte a szlovák különleges ügyészség egykori vezetőjét, Dusan Kovácikot a Pozsony melletti Bazin (Pezinok) városának különbírósága – közölte az MTI kedden.

A volt különleges ügyészt a hétfői ítélet alapján

korrupcióval, hivatali visszaéléssel és egy bűnszövetkezet támogatásával gyanúsították, és minden vádpontban bűnösnek találták.

Indoklásában a bazini különbíróság bírója, Pamela Záleská elmondta, a büntetési tétel megállapításánál figyelembe vette, hogy egy volt különleges ügyész ül a vádlottak padján, akinek legfőbb feladata a bűnözők elleni harc kellett volna, hogy legyen.

„Nincsen ennél nagyobb elkövető” – fogalmazott a bíró.

A bírósági döntés egyelőre nem jogerős, Kovácik pedig be is jelentette, hogy fellebbezni fog ellene, és akár a legfőbb bíróságig is elviszi az ügyet.

A Kovácik által korábban vezetett különleges ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények feltárásáért volt felelős.

A 2004 óta hivatalban volt Kovácikot 2020 októberében vették őrizetbe egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő társaságában. Mindkettőjüket azzal gyanúsították, hogy segítséget nyújtottak egy meg nem nevezett bűnszövetkezetnek – írja a Telex.

A szlovák főügyész akkor került a nyilvánosság középpontjába, amikor hét évvel ezelőtt bejelentette, hogy nem fogják kivizsgálni a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Ladislav Basternák vállalkozó zavaros adóügyeit.

Basternák ellen később mégis eljárás indult, és 2016-ban el is ítélték. A nyomozás során kiderült, Basternák egyik cége nagyobb összegeket utalt Robert Kalinák akkori belügyminiszter számlájára. A tranzakciókat a két érintett azzal magyarázta, hogy egy korábbi kölcsön visszafizetéséről volt szó.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek