DK: Az államfő ne adhasson elnöki kegyelmet a választások utáni 90 napig!

Törvénymódosítást kezdeményeznek.

A következő kormány egyik legfontosabb feladata az Orbán-rendszer elszámoltatása lesz. Ebben a bonyolult, de jogállami keretek között elvégzett munkában fontos szerepe lehet a köztársasági elnök kegyelmi jogkörének.

Molnár Gyula korábban is javasolta, hogy módosítani kellene az Alaptörvény köztársasági elnököt érintő részét, hogy a Fidesz–KDNP ne dönthessen egyedül néhány héttel a jövő évi választás előtt arról, ki lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, hanem majd a választások után az újonnan megalakult parlament.

Miután a Parlament leszavazta, pontosabban tárgysorozatba se vette Molnár Gyula ezzel kapcsolatos indítványait, ezért a DK országgyűlési képviselőjelöltje újabb módosító javaslatot nyújt be, hogy a köztársasági elnök ne gyakorolhassa az elnöki kegyelmet az országgyűlési választások kiírásának napjától a választások utáni kilencvenedik napig.

„Ez a törvény megakadályozná, hogy a Fidesz által kinevezett köztársasági elnök – az Orbán-kormány igazságügyi miniszterének ellenjegyzésével – az átmeneti időszakban még bárkinek kegyelmet adhasson, és így

a tolvaj fideszes politikusok,

családtagjaik vagy oligarcháik megússzák az elszámoltatást, ami a kormányváltás után vár rájuk”

– közölte szombaton az ellenzéki párt.

Videó:


.

Valódi Hírek