Dobrev Klára: Aki a kétharmados törvényeket lábujjhegyen akarja kerülgetni, az el fog bukni!

Bedurrantotta az előválasztási kampányt a DK miniszterelnök-jelöltje.

„Meg fogjuk csinálni, úgyhogy innen is puszilom a kétharmadot!”üzente Dobrev Klára a Fidesz-kormánynak a DK előválasztási nagyrendezvényén a Szent István parkban, Budapesten pénteken.

A rendezvényen megszólalt Kuncze Gábor volt belügyminiszter, aki az előválasztáson Dobrev Klárát támogatja. Nem hazudtolta meg magát, beszédét rögtön egy poénnal indította. Hátrafordult, majd azt mondta:

„Azt néztem, hogy a hátam mögött van-e Gyurcsány, mert aki bírálja a kormányt, amögé rögtön őt helyezik”.

A jelenlegi kormányzás hibái mellett az előválasztás fontosságáról is beszélt, Dobrevvel kapcsolatban pedig azokat a kompetenciákat emelte ki, amelyek a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét alkalmassá teszik a kormányzásra.

Kuncze után Dobrev Klára mondta el előválasztási kampánynyitó beszédét.

„Elérkezett az idő, amikor kormányváltásról beszélünk, és ez már nem csak egy vágyálom”

— kezdte.

Úgy gondolja, az összefogás megteremtette az esélyét annak, hogy jövő áprilisban leváltsuk az Orbán-kormányt. Holnap ennek kezdődik az első felvonása: az ellenzéki előválasztás.

Ez az első lépés, ezért mindenkit arra kért, menjenek el szavazni szeptember 18-26-ig az előválasztáson.

„Gyertek, mert történelmet fogunk csinálni”

— mondta utalva arra, hogy az országban először van ilyen.

Ugyanakkor hozzátette: pontosan tudja, nem babazsúrra készülünk, a kormányváltás után kezdődik a neheze.

A Fidesz mindent elkövet, hogy a kormányváltást megakadályozza, de Dobrev biztos abban, hogy a kormányváltás pillanata el fog jönni. De ahhoz, hogy leváltsuk ezt a rendszert,

„kőkeményen, határozottan, szakszerűen, nem meginogva, nem remegő térdekkel kell majd elkezdeni kormányzással lebontani Orbán rendszerét”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy ez az igazi feladat.

Szerinte nyilvánvaló, Orbánék nem egyszerűen csomagolnak és lopják, ami lopható (autópálya, egyetemek, áramszolgáltató), hanem készülnek, mégpedig arra, hogy hogyan lehet a következő megválasztott kormányt majd minden pillanatban akadályozni.

Dobrev úgy véli: Van különbség az ellenzéki pártok és miniszterelnök-jelöltek közt. Van, amiben van köztük vita. Az egyik vita az, hogy hogyan válaszolunk a félelemre, ami minden változást akaró magyarban benne van, hogy tudniillik fognak-e tudni kormányozni.

Dobrev Klára hangsúlyozta:

„Aki nem bontja le Orbán rendszerét, aki nem számol le Orbán rendszerével a választások után, azzal Orbán fog leszámolni”.

Kiemelte: ő kormányzásra készül, és nem fogja ezt engedni.

Ezután öt rövid mondat az Alaptörvényből:

  • Magyorország független demokratikus jogállam;
  • Magyarország államformája köztársaság;
  • A közhatalom forrása a nép;
  • A nép a hatalmát választott képviselői útján kivételesen közvetlenül gyakorolja.

Tehát hogy ki kormányoz, azt a nápakarat dönti el választásokon, és aki megakadályozza, hogy a népakaratból közjogi erő keletkezzen, az szembemegy a népakarattal. Az Alaptörvényben az is benne van, hogy

senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, vagy kizárólagos birtoklására, az ilyen törekvésekkel szemben mindenki jogosult, sőt köteles fellépni.

„Maga a fideszes alaptörvény is kimondja, hogy amennyiben bármely csoport arra törekszik, hogy a hatalmat kizárólagosan birtokolja, akkor nekünk kötelességünk fellépni minden eszközzel, és ezt is fogjuk tenni”

— fogalmazott. Hangsúlyozta: Polt Péter kinevezése például, akinek egyetlen feladata a fideszes gazemberek kimosdatása, kétharmadhoz van kötve. De a Fidesz alaptörvénye szerint az új kormánynak nem csak joga, kötelessége is Poltot feles többséggel is eltávolítani.

Dobrev elmondta: A Médiatanács is kétharmadhoz van kötve. Egyetlen feladata a szabad független sajtó megakadályozása, ennek célja pedig a Fidesz kizárólagos hatalmának biztosítása. Épp ezért az új kormánynak

kötelessége lesz feles többséggel is eltávolítani a Médiatanácsot.

Hasonló példaként említette még a költségvetési tanácsot is.

„Aki azt mondja, hogy kétharmad nélkül nem lehet nekimenni a kétharmados törvényeknek, az sajnos azt is mondja, hogy akkor nem lehet kormányozni”

— fogalmazott. Hozzátette: nem lehet a kétharmados törvényeket lábujjhegyen kerülgetni, aki ezt akarja tenni,

az el fog bukni, az nem tud kormányozni.

Aki a fideszes mélyállamot előrehozott választásokkal próbálná meg legyőzni, az nem csupán irtózatosan naiv, nem egyszerűen a kormányváltást veszélyezteti, hanem

„tönkre fogja tenni az európai demokratikus Magyarország jövőjét”

— mondta.

Dobrev hangsúlyozta: ő arra vállalkozik, hogy lebontja Orbán rendszerét, ha kell, feles többséggel is. Hozzátette: ő kormányzásra készül, és ez azt is jelenti, hogy programot írnak, kampányolnak, de jelent sok minden mást is.

Hangsúlyozta: azokkal is beszélni kell, akikkel közösen akarják az országot megváltoztatni, épp ezért töltötte ő maga is az elmúlt heteket azzal, hogy szakmai szervezetekkel egyeztetett — amikor épp nem az országot járta.

Ezért tárgyalt az egészségügyi dolgozók képviselőivel, pedagógusszervezetekkel, vezető közgazdászokkal, a rendvédelmi dolgozók képviselőivel, hogy együtt megnézzék: mire lesz szükség az Orbán utáni években.

Az államigazgatásban dolgozók képviselőivel közösen megtalálták a megoldást arra is, hogyan lehet a magyar államigazgatást visszaépíteni, és egy független, nem a pártokat, hanem a magyar embereket szolgáló államigazgatást létrehozni.

„Meg fogjuk csinálni, úgyhogy innen is puszilom a kétharmadot!”

— mondta.

Beszélt arról: azzal is a kormányzásra készül, hogy az országot járja fáradhatatlanul: hozzátette, ezt azért is tudja megtenni, mert rengeteg energiát kap az emberektől. Hozzátette: nem érti, Orbán hogy gondolja a kormányzást onnan fentről úgy, hogy nem találkozik a magyar emberekkel.

Dobrev elmondta: nem lehet úgy kormányozni, hogy a miniszterelnök nem ismeri az emberek problémáit. Noha azt nem tudja megígérni, hogy mindenkinek minden gondját meg fogja tudni oldani, de úgy fogalmazott:

„higgyétek el, ezekből az emberi sorsokból áll össze a mi közös hazánk története”.

Hangsúlyozta, hogy ő is kimutatásokkal, Excel-táblákkal, árfolyamokkal és hasonlókkal kezdi a napját, de hozzátette, hogy mindez nem elég: beszélgetni kell az emberekkel, megismerni a sorsukat. Hogy ezeknek az embereknek végre tisztességes élete lehessen, többek közt ezért kell bevezetni a nyugdíjminimumot, visszavezetni a svájci indexálást, elkezdeni a nyugdíjkorrekciós programot — mondta.

Beszélt a családokról is, kiemelve, hogy ugyan a számokból sok minden látszik: az is, hogy mennyien vándorolnak el külföldre (és az ő gyerekeik már nem Magyarországon születnek), illetve az is, hogy tíz éve változatlan a családi pótlék, ezeket azonban szintén közvetlenül az érintettektől lehet a leginkább megtudni.

„Szégyellje magát az, aki nem veszi le magáról a golyóálló mellényt, hogy testőrök nélkül álljon szóba az emberekkel”

— fogalmazott.

Az elszámoltatásról szólva azt mondta: ahhoz, hogy az létrejöhessen, az is kell, hogy számoljunk azokkal, akiket megkárosított az Orbán-rendszer. A lista hosszú, Dobrev pedig hangsúlyozta:

„Én igazságot akarok szolgáltatni”.

Szót ejtett a devizahitelesekről is, eloszlatva néhány félreértést. Tény ugyanis, hogy a devizahitelt 2001-ben az első Orbán-kormány vezette be, ezután közel 800.000 ember felvette.

A devizahitelekkel 2010-ig, a kormányváltásig nem volt gond, mivel az előző baloldali kormány felelős árfolyampolitikát folytatott.

Dobrev szerint ezután bűnös árfolyampolitikát folytatott a Fidesz-kormány, amiből persze Matolcsyék meggazdagodtak, de családok százezrei mentek tönkre.

A DK miniszterelnök-jelöltje nekik is igazságot kíván szolgáltatni a devizahitelesek kárpótlási törvényét. Hozzátette: ő közgazdászként a szabad piac híve, de szerinte

„nincs szabad piac, ha nincs tisztesség”.

Ebben a kérdésben

„Orbán a bankok oldalára állt, én az emberek oldalára állok”.

Dobrev Klára elmondta: nem csak azért van itt, hogy buzdítson az előválasztáson való részvételre, noha az is nagyon fontos. De hangsúlyozta:

„menjünk tovább együtt jövő áprilisig, és még határozottabban küzdjünk azért, hogy elzavarjuk Orbán Viktort!”

Hozzátette: amikor majd feláll az új, demokratikus kormány, akkor ő miniszterelnökként is járja majd az országot, golyóálló mellény nélkül, közvetlenül beszélgetve az emberekkel.

Beszéde végén Dobrev Klára nem csak azt kérte, hogy minél többen vegyenek részt az előválasztáson, sőt, mindenki hozzon még tizenöt embert, hanem arra is felszólított:

„Mosolyogjanak!”

Mosolyogjanak egymásra, és gondoljanak arra, hogy az Orbán-kormánynak már csak hónapjai vannak hátra.

A videót a rendezvényről itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek