Nincs visszaút: Gigantikus adósságba verte Orbán Viktor az országot, több rekordot is megdönt az összeg

Ez eldőlt.

A 10 éves dollárkötvényből végül 2,25 milliárd dollárnyit, a 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyi ajánlatot fogadott el a mai nemzetközi kötvénykibocsátás keretében a magyar állam – közölte az IFR News a Refinitiv oldalán, amit a Portfolio.hu vett észre.

A lap úgy számol, hogy ez minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátása.

Az összeg 1258 milliárd forintnak felel meg.

Beszámoltunk arról, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK Zrt.) szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen

legfeljebb 4,5 milliárd euró vagy 5,3 milliárd dollár összegben devizakötvény kibocsátására.

Ez az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonást, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások fedezetét, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozását szolgálja – jelentette be hétfőn az ÁKK.

Az IFR úgy tudja, hogy több mint 15,5 milliárd dollárnyi vételi ajánlatot tettek a befektetők világszerte a magyar államnak, ami az előzetesen az ÁKK által közölt 5,3 milliárd dollárnyi elméleti keretet háromszorosan is lefedi.

A lap felhívja a figyelmet, hogy ez a 15,5 milliárd dollár

„a legnagyobb egynapi befektetői felajánlás magyar államkötvényekre, és a 4,25 milliárd dollárnyi ajánlat is a legnagyobb egynapi adósságkibocsátás a magyar államtól”.

 

Valódi Hírek