Dobrev Klára megüzente Orbánnak: Jól gondolja meg, felveszi-e a devizaalapú gigahitelt, és ha igen, mire költi (+videó)

Kemény szavakkal reagált az 1600 milliárd forintos devizakölcsönre.

Mi is beszámoltunk róla, hogy az Államadósság Kezelő Központ hétfőn jelentette be, szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen

legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátására.

Azaz, az ÁKK bejelentése szerint a kormány felkészül arra, hogy felvegyen közel 1600 milliárd forint devizakölcsönt.

A közlés szerint a hitelre az uniós helyreállítási alapból érkező pénz csúszása miatt van szükség, ebből akarják ugyanis fedezni a 2021-es évi kormányzati kiadásokat, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozását.

Orbánék devizaalapú gigahitelére kedden Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje is reagált, aki sajtótájékoztatóján elmondta, az ÁKK tájékoztatása is azt mutatja, a kormány már nem is titkolja az újabb eladósodás okát.

„Ezzel akarják pótolni azokat az uniós pénzeket, amiket az EU befagyasztott a magyar jogállamiság hiányosságai és a féktelen kormányzati korrupció miatt.

EU-s pénz tehát azért nem jön, mert Orbán és kormánya lop, ezért devizahitelt vesz fel az ország, eladósítják az országot, hogy továbbra is legyen miből lopni”

– mondta Dobrev.

„A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjeként figyelmeztetem a miniszterelnököt:

jól gondolja meg, hogy felveszi-e ezt a devizaalapú gigahitelt, és ha felveszi, akkor mire költi.

Mert ha felveszi és olyan közbeszerzéseket írt ki rá, amelyben a már jól ismert fideszes milliárdosok gazdagodnak, akkor azokat mi csalárd és érvénytelen szerződéseknek fogjuk tekinteni. Ami azt jelenti, hogy fel fogjuk őket mondani.

Nem mi fogjuk visszafizetni, nem a magyarok fogják, és nem az ország, hanem Orbán és oligarchái, azok, akikhez ezek a pénzek kerültek.

Aki pedig azért adósítja el a hazáját, hogy tovább lophasson, az számoljon ennek minden következményével”

– jelentette ki a DK-s miniszterelnök-jelölt, aki elismerte a hitelről szóló hír még őt is meglepte.

„Miközben hitelt veszünk fel, mert lopni akar a kormány, mert nem tudnak elég garanciát adni, hogy a korrupcióellenes tevékenységei elegendőek lennének, az ország úgy eladósodik, amire még nem volt példa”

– mondta Dobrev, aki szerint míg tizenegy évvel ezelőtt a 2008-2009-es gazdasági válság miatt emelkedett meg az államadósság.

„2021-ben, a járvány után viszont semmi nem indokolja az eladósodást, amelynek egyetlen oka Orbán Viktor politikája” – zárta tájékoztatóját Dobrev Klára.

A teljes tájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek