Magyarország csak akkor kaphat Pfizer vakcinát, ha a többi tagállam megszán minket

Köszönjük meg Orbánnak.

Az uniós tagállamok jóindulata dönti el, hogy Magyarország részesül-e a közös európai uniós vakcinabeszerzésből, amelynek keretében 1,8 milliárd dózis Pfizer-vakcina megvételére nyílik lehetőség 2023-ig — írta meg az EUrológus.

Májusban kiderült: az összes tagállam közül

egyedül a magyar kormány jelezte,

hogy nem kíván részt venni az EU újabb Pfizer-rendelési keretszerződésében.

Gulyás Gergely a döntést akkor többek között azzal magyarázta, hogy csak Pfizert rendelhet a kormány, és a 19 millió adagért 120 milliárd forintot kellene fizetnie az országnak

Ursula von der Leyen még pénteken közölte a DK kérdésére:

„Az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech–Pfizer az említett szerződés alapján szállít”.

A HVG Stefan de Keersmaecker egészségügyben illetékes európai bizottsági szóvivőt idézi, aki azt mondta: a beszerzésben résztvevő uniós tagállamok közös megegyezéssel adományozhatnak vakcinát, illetve a rájuk eső kvótából is továbbadhatnak tetszőleges mennyiséget.

Magyarország tehát közvetlenül a gyártótól ugyan nem rendelhet Pfizer-BioNTech oltóanyagot, de ha a többi tagállam megszán minket, akkor esetleg mégis kaphatunk valamennyit.

 

Valódi Hírek