Orbán Győző a kőbányászatról: „Ha három százalékos profitunk van, az már siker”

De akkor miből épül a hatvanpusztai birtok?

Húsz éve készítette a Népszabadság Orbán Viktor édesapjával, Orbán Győzővel azt az interjút, amit Hadházy Ákos pénteken kifotózott Facebook-oldalára.

A képviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy az idősebb Orbán húsz éve még azt mondta, a kőbányászat nem nagy üzlet, neki pedig csak hátránya van abból, hogy a fia a miniszterelnök.

Az interjúban Orbán Győző úgy fogalmazott:

„A kőbányászatban nincsenek csodák. Szó sincs extraprofitról. Ha

három-, esetleg ötszázalékos nyereséget elérünk,

akkor az már sikernek számít”.

Hadházy rámutat bejegyzésében, hogy a többi kőbánya esetében ez a mai napig így van, csak Orbán apjának cége kezdett fénysebességű üzleti száguldásba.

„Saját magát buktatja le a miniszterelnök apjának húsz évvel ezelőtti interjúja. Ott elmondja, hogy a kőbányászat „nem olyan nagy üzlet”, normálisan csak 4-5 százalék profitot lehet rajta elérni.

Nos, az országban működő többi kőbánya

azóta is csak ennyit tud.

Az Orbán-család cégei azonban az elmúlt években már tízszer ekkora, 35-45 százalékos haszonkulccsal dolgoztak! Ebből lett egyebek mellett a hatvanpusztai luxusbirtok.

Ilyen nagy haszon csak kétféleképpen lehetséges: a miniszterelnök apja 1) vagy fele költséggel termeli ki a követ (éhezteti a dolgozóit, vagy jobb esetben feltalált valamit, amitől a kő megtörte magát és felugrott a teherautókra) 2) kétszer annyiért adta el az állami építkezéseken (legtöbbször M. Lőrincnek) az anyagot, mint a többiek.

Sokan kárognak, hogy feles többséggel nem lehet jogilag felelősségre vonni az ország pénzét szétlopó szélhámosokat.

Pedig elég csak arra gondolni, mennyivel több információ áll majd rendelkezésre, ha a kormány államtitkára által irányított NAV-ba besétálva megnézhetjük,

mennyiért számlázott a miniszterelnöki család.

Ha a fenti két esetből az első lenne az igaz és nem adták dupla áron a követ, akkor majd meglepődünk és ugrunk a következő ügyre.

Ha viszont valóban a piacihoz képest dupla árat fizettettek az adófizetőkkel, már készülhet is a vádirat.

A Népszabadság 20 évvel ezelőtti cikkére az RTL Házon kívül című adása hivatkozott a napokban, a cikk itt is olvasható.”

Valódi Hírek