Meghalt a rákos beteg, aki hónapokig nem jutott ellátáshoz a súlyos orvos és szakellátás hiány miatt

Júniusban kapott sürgős beutalót, szeptemberben fogadták a szakrendelésen, ám ekkor már nem volt műthető.

Egy vidéki nagyváros háziorvosa nem tudja a betegeit beutalni szakrendelésre a helyi kórházba, mert papíron ugyan van ellátás, valójában vagy nincs orvos vagy több hónapja szabadságát tölti – írja a 444.hu.

A lap szerint területi ellátási kötelezettség miatt a háziorvos nem küldheti máshová az ellátásra váró betegeit, ezért vagy megpróbálnak kiskaput találni, vagy olyan hosszú ideig tart a várakozás, hogy az akár a beteg életébe is kerülhet.

A háziorvos beszámolója szerint az elmúlt három hónapban három olyan eset is volt, amikor kompetens orvos hiányában nem tudta hova beutalni a rákos betegeit.

„A helyi kórházban egyetlen nyugdíjas főorvosnő rendel a bőrgyógyászaton, akinek rengeteg szabadsága van. Tavaly nyáron már elhunyt egy idős betegem bőrtumorban, illetve annak súlyos áttéteiben.

Júniusban kapott sürgős bőrgyógyászat beutalót, szeptemberben látta bőrgyógyász. Már nem volt műthető”

– idézi a 444.hu a háziorvost, aki arról is beszélt, a területi ellátási kötelezettség miatt egy másik város kórháza nem fogadhatja a betegeket, és amíg nincs bőrgyógyászati szakvélemény, a sebész nem műtheti meg őket.

Így viszont „az egyetlen bőrgyógyász doktornő szabadsága alatt

a rosszindulatú bőrdaganatos betegek vagy várnak, vagy szereznek lakcímet olyan helyen, ahol nem csak papíron létezik az ellátás,

vagy a magánellátáson és magánkapcsolataikon keresztül találnak kiskaput.”

Egy másik esetben az említett háziorvos egyik vesetumoros betegét „mindenféle trükköknek” köszönhetően tudta bejuttatni egy másik kórházba, ahol csak egy kiskaput kihasználva tudták megműteni.

A 444.hu azt írja, a háziorvos szerint sokat segítene,

ha Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere feloldaná a területi ellátási kötelezettséget, mert akkor olyan kórházakba is tudnának beutalni betegeket, ahol tényleg van ellátás.

Ahogy arra tavasszal is volt példa, amikor olyan nagy volt a pest megyei kórházak belgyógyászati leterheltsége, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos feloldotta a területi ellátási kötelezettséget, és a pesti betegeket akár Ceglédre is lehetett küldeni.

Az orvos és a szakellátás hiány a háziorvos szerint abból fakad, hogy a márciusban bevezetett új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt az orvosok inkább a szabad piacot, a magánegészségügyet választották, minthogy vállalják az átvezényelhetőséget és az éves szabadságuk megritkítását – írja a portál.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek