FRISS: A DK vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a katolikus egyház bűncselekményeinek kivizsgálására

Ezt Vadai Ágnes, a párt alelnöke jelentette be.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke bejelentette, pártja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kivizsgálhassák a katolikus egyházon belüli pedofil bűncselekményeket. Erről kedden, online sajtótájékoztató keretében beszélt a politikus.

Vadai elmondta, Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli sz*xuális visszaélésekkel kapcsolatban, 2019-ben pedig egy ezzel kapcsolatos csúcstalálkozót hívott össze a Vatikánban. A politikus felhívta a figyelmet, hogy a pápa tavalyelőtt megkérte a világ országainak püspöki konferenciáit, hogy

dolgozzanak ki a sz*xuális bűncselekmények megakadályozására egy etikai kódexet.

A pápa ehhez ajánlásokat is megfogalmazott. A képviselő felidézett néhányat ezek közül: az egyik szerint az egyházak képviselőinek tisztelettel kell bánniuk a bűncselekmények áldozataival, és meg kell hallgatniuk őket. Emellett azonban azt is leszögezték, hogy a bűncselekménnyel vádolt vallási tisztviselőknek is meg kell adni a tisztességes eljárás lehetőségét.

A politikus elmondta, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

a pápai iránymutatást követően mindössze egy kurta közleményt adott ki,

amelyben bocsánatot kértek a magyarországi, egyház által elkövetett sz*xuális bűncselekmények áldozataitól. Ezt a képviselő egy fontos első lépésnek nevezte.

Viszont a bocsánatkérés csak akkor ér valamit, ha azt is megígérjük az áldozatoknak, hogy ilyesmi sohatöbbé nem fordulhat elő senkivel” — jelentette ki Vadai. Ehhez a múlt bűneinek feltárását és a struktúra megváltoztatását tartja fontosnak.

Szerinte „nem csupán egyéni bűnökről van szó, hanem a rendszer hibájáról is„. A képviselő úgy látja, az Orbán-kormány összefonódik a katolikus egyházzal, amelyet azzal indokolt, hogy az egyház nem engedte kivizsgálni az egyház által elkövetett nemi visszaéléseket.

Hozzátette, szerinte az eltussolás nem szolgálja a katolikus egyház hírnevének megőrzését, sokkal inkább rombolja azt. Úgy látja, ehhez nyílt és őszinte kommunikációra, a felmerült ügyekkel kapcsolatban pedig átláthatóságra lenne szükség.

Arról beszélt, hogy növelné a hitelességet, ha bíróságra kerülnének ezek az ügyek, és az elkövetők börtönbe kerülhetnének. Azt is elmondta, fontosnak tartja, hogy a papok elismerjék a bűncselekmények megtörténtét.

Hallgatásuk az áldozatoknak azt üzeni, nincs miről beszélniük, az elkövetőknek pedig azt, nincs mitől félniük” — mondta. Hozzátette, mivel az állam és az egyház részéről nem voltak lépések a sz*xuális bűncselekmények feltárására, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a DK.

A sajtótájékoztatót itt lehet megtekinteni:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek