DK: A Dobrev Klára vezette kormány rendezni fogja a devizahitelesek helyzetét (+videó)

Kárpótlási törvényt alkotnak valódi garanciákkal.

Az Európai Bíróság devizahitelekkel kapcsolatos döntése után demonstrációval egybekötött sajtótájékoztatót tartott Varju László, a Költségvetési Bizottság elnöke és a DK újpesti országgyűlési képviselőjelöltje és dr. Marczingós Lászlóval, az ügyet az Európai Bíróság elé beterjesztő ügyvéddel péntek délelőtt a Kúria épülete előtt.

Az Európai Bíróság ugyanis a csütörtökön hozott döntést arról, hogy az uniós joggal összeegyeztethetőnek tűnik az a magyar jogszabály, amely megtiltja a devizában nyilvántartott kölcsönszerződés érvénytelenítését arra hivatkozva, hogy árfolyamrésre vonatkozó tisztességtelen kikötést tartalmaz.

„Hihetetlen, hogy a Fidesz a meghozott törvényeivel lényegében a családok és az emberek tönkretétele mellett tette le a voksát.

A Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával ellehetetlenítette ezeket a szerződéseket, ezeket a családokat. A Magyar Nemzeti Bank pedig nyertese lett ennek a történetnek”

– mondta Varju a demonstráción.

A DK-s képviselő szerint az Orbán-kormány a bankokkal kötött egyezségeket és azokat szolgálja, míg a devizahiteleseket sorsukra hagyták. 2022 után, a Dobrev Klára vezette kormánnyal viszont kárpótlási törvényt fog alkotni, és rendezik a devizahitelesek helyzetét – mondta Varju.

Varju hozzátette, annak is véget akarnak vetni, hogy a bankokat a bíróságok és a törvények is kiszolgálják. A képviselő ezt követően felsorolta, hogy a kárpótlási törvény célja többek között az, hogy

  • biztosítja az adósok elsétálási jogát, tehát a fedezetül szolgáló ingatlan elveszítése után a bank egyetlen forintot sem kérhet.
  • lehetőséget ad az összes devizahitel korrekt újraszámolására, és a különbözet elengedésére vagy kárpótlás fizetésére kötelezi a bankokat.
  • felfüggeszti az összes devizahiteles kilakoltatást és végrehajtást, valamint újraéleszti az állami eszközkezelőt, hogy az állam álljon szemben a bankszektorral, ne az adósok külön-külön.

A törvényjavaslat részleteit csütörtökön Dobrev Klára részletezte, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

„Azt láthattuk, hogy az Orbán-kormány a bankokat képviselte az adósokkal szemben, itt az ideje, hogy mindez megfoduljon”

– tette hozzá Varju László.


.

Valódi Hírek