Most érkezett: Engedélyezték a népszavazási kérdést, veszélyben a kínai spicliképző budapesti kampusza

A többi kérdést elkaszálták.

Támogatta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetemről, ami azt jelenti, hogy szeptember 15. után indulhat az aláírásgyűjtés a kínai egyetem magyarországi kampuszát előkészítő törvény visszavonásáról — jelentette be a főpolgármester Facebook-oldalán hétfőn.

Karácsony Gergely magánemberként nyújtott be korábban népszavazási kezdeményezést, a benyújtott kérdés így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

A testület egyhangúlag támogatta a kérdést, aminek célja a kormánypártok javaslatára hozott törvény

visszavonása.

Korábban a DK határozati javaslatot nyújtott be arról, hogy a Főváros álljon el a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől, mivel a kormány megszegte a Diákváros megmaradásával kapcsolatot ígéretét.

Másnap korán reggel Karácsony Gergely már arról tartott sajtótájékoztatót, hogy azt javasolja: a fővárosi közgyűlés vonja vissza a hozzájárulást a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez.

Karácsony Gergely összesen öt kérdést nyújtott be az NVB-hez, ebből csupán kettő ment át: a Fudan Egyetemről szóló, és az álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbításáról szóló.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló kérdést elkaszálták, ugyanígy nem lehet népszavazást indítani arról sem, hogy legyen-e ingyenes antitestszűrés, illetve hogy adják-e 35 évre koncesszióba az autópályákat.

 

Valódi Hírek