Kiderült: Orbánék 2017 óta többet költöttek német fegyverekre, mint az Egyesült Államok

Közel három milliárd eurót költöttek német fegyverekre.

A német gazdasági minisztérium vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból derült ki, hogy az utóbbi időszakban Magyarország és az Egyesült Államok költött a legtöbbet német fegyverek vásárlására. A 2017 októbere óta kormányzati ciklusban a 22,5 milliárdból

Magyarország 2,66 milliárd eurót, míg az USA ennél is kevesebbet, 2,36 milliárd eurót hagyott a német fegyvergyáraknál

– írja a 444.hu.

A lap hozzáteszi, ezek a számok ugyanakkor nem a már leszállított fegyverekre, hanem arra vonatkoznak, hogy Németország milyen értékben adott ki engedélyt hadi eszközök exportjára, ami a jövőben teljesülhet.

A magyar kormány pedig a tervek szerint a Honvédség a 2020-as évek másod felére szeretné megszabadulni a szovjet technológiától.

A német Rheinmetall Lynx gyalogsági harci járművek első megrendelője épp a hétvégén tartózkodott Magyarországon. A cég Zalaegerszegen építi fel a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemét. Paul Walf, a Rheinmetall közép-európai koordinátora a Magyar Hírlapnak adott interjújában pedig arról beszélt, a zalaegerszegi gyárban lesz egy csúcstechnológiával ellátott kísérleti létesítmény, köztük egy klíma- és elektromágnes-kompatibilis helyiség vagy lőtér is.

Azaz Walf elmondása szerint ez a magyarországi létesítmény nemcsak gyártani fogja a harckocsikat, de kutatási és fejlesztési központnak is otthont ad.

A Magyar Honvédség tavaly szeptemberben megállapodott a német céggel 218 darab Lynx KF41 harcjármű megvásárlásáról, és arról, hogy ezek többségét, összesen 172 darabot a zalai gyárban készítenek majd el.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek