Nagy a baj: Ha a kormány nem segít, év végére fizetésképtelenné válik a főváros

Folytatódik a kivéreztetés.

„Ha nem avatkozunk most közbe, a fővárosi önkormányzat az év végére fizetésképtelenné válik” — mondta Népszavának adott interjújában Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes.

Ha ezt el akarják kerülni, akkor mélyen bele kell nyúlni a költségvetésbe, de még így is marad két nagy kockázati tényező, amelyek a városvezetéstől függetlenül továbbra is fennállnak — mondta.

Az egyik ilyen tényező a közösségi közlekedés számára a költségvetési törvényben biztosított 12 milliárd forintos támogatás: ez még mindig nem érkezett meg, így jelenleg a főváros előlegez meg havi egymilliárd forintot a BKK-nak.

A másik tényező a járvány.

„A negyedik hullám intézményekre és a közösségi közlekedésre gyakorolt hatásait egyelőre megbecsülni sem lehet. Ezekkel nem számolva látok egy szűk mezsgyét arra, hogy folyószámlahitel tartozás nélkül zárjuk le az idei évet. De ha a fenti két tényező közül bármelyik is érvényesül, akkor kezelhetetlenné válik Budapest pénzügyi helyzete”

— fogalmazott, hozzátéve, hogy Budapestnek így hozzá kell nyúlnia a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez, mivel

minden, működésre fordítható állampapír és készpénz elfogy szeptember 4-re.

„Ha minden jól megy, ez csak két hétig tart, mivel megérkezik az iparűzési adóelőleg második része. Onnantól viszont újra csak apasztjuk a pénzt. Év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára. Ha viszont nem érkezik meg a normatíva, vagy újabb lezárások lesznek a járvány miatt, akkor sok milliárdos hitellel indítjuk a jövő évet, ami sértené a gazdasági stabilitási törvényt”

— mondta. A kérdésre, hogy lehetséges-e olyan helyzet, hogy a főváros nem tud béreket fizetni, azt felelte: bérekkel és munkahelyekkel nem lehet szórakozni.

„Olyan nem lesz, hogy a munkavállalóink nem kapják meg a bérüket. Ha technikai értelemben csődhelyzet állna elő, akkor sokkal inkább a kormánynak fizetendő pénzeket kellene visszatartani, ha már ők is ezt teszik”

— fogalmazott.

Valódi Hírek