DK: Kínai spicliképző helyett Diákváros épül, ha Dobrev Klára nyer (+videó)

A párt szerint míg a diáklakásokra óriási szükség van, a Fudan senkinek sem hiányzik.

Júliusban több egyetemvárosban tízezer forinttal emelkedtek a bérleti díjak, ezért kell a Fudan Egyetem helyett diákváros – mondta Manhalter Dániel, a DK józsefvárosi és ferencvárosi országgyűlési képviselőjelöltje a keddi online sajtótájékoztatóján.

Manhalter elmondta, „az Orbán-rezsim elmúlt több mint tíz évében elképesztően elszabadultak a hétköznapi élet, így a lakhatás költségei is, ami súlyosan érinti a felsőoktatásban tanulókat, pályakezdő fiatalokat”.

„A koronavírus-járvány okozta megtorpanás után, a KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint júliusban

országosan 2,7, Budapesten 2,4 százalékkal lettek magasabbak a díjak júniushoz képest, a januári mélypontot pedig már 8 százalékkal múlják felül az árak”

– közölte a DK-s politikus, hozzátéve, a korábbi években, így pl. a 2015-ös átlaghoz képest idén nyáron országos szinten 38, Budapesten pedig 30 százalékkal voltak drágábbak a lakások.

„A Demokratikus Koalíció továbbra is követeli, hogy a Fudan egyetem helyett inkább Diákváros épüljön a hajdani Nagyvásártelep helyén. Diáklakásokra ugyanis óriási szükség van, a kínai kémképző azonban senkinek sem hiányzik Magyarországon, leszámítva a keleti diktatúrák iránt erős vonzalmat érző fideszeseket.

Mi, európai magyarok elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magát családbarátnak nevező kormány szó nélkül nézi végig, hogyan nő Magyarországon a szegénység, hány családnak, egyetemistának és pályakezdőnek okoz gondot a lakhatás.

A Dobrev Klára vezette új kormány ezt a kérdést is meg fogja oldani, és garantáljuk, hogy megépül a Diákváros”

– jelentette ki Manhalter.

A DK-s politikus részletezte, Budapesten a kiadó házak és lakások díja Budapesten augusztus közepén átlagosan 145 ezer forint volt, míg a nagyobb városokban, így Debrecenben, Szegeden vagy Pécsen a tavalyihoz képest tízezer forinttal emelkedtek a bérleti díjak.

Manhalter szerint tekintve, hogy ezek a legnagyobb egyetemi városok Magyarországon, ahol évről évre rengeteg egyetemista próbálja megoldani a lakhatását, a Diákváros és a hozzá hasonló fejlesztések megvalósulása országszerte megoldást jelentene a problémára.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek