A tömegrendezvények miatt aggódik a virológus — Máris emelkedésnek indult a fertőzöttek száma itthon

Ősz elejére beérik a tűzijáték hatása a virológus szerint.

Rusvai Miklós virológus a Spirit FM Aktuál című műsorában beszélt arról, hogy aggódik a soron következő tömegrendezvények miatt, és lépcsőzetes emelkedést vár a fertőzöttek számában.

Az ATV beszámolója szerint virológus elmondta,

ősz elejére beérik a tűzijáték, mint tömegrendezvény hatása.

Az augusztus 20-i ünnepségeket követő másik nagy kockázatos esemény az iskolakezdés lesz, ahol a nyaraló, oltatlan gyerekek találkoznak, majd az Eucharisztikus Kongresszus, utána a vadászati kiállítás.

Rusvai szerint ugyanakkor a negyedik hullámban a betegek és a halottak száma már nem lesz olyan magas, mint tavasszal volt, azonban a fertőzöttség már más kérdés.

„Az oltottak is fertőződnek, de nem betegednek meg. Ők rontják majd a fertőzöttségi statisztikát, de nem helyeznek nyomást az egészségügyre, a kórházakra”

– mondta a szakember, aki szerint a mostani fertőzöttszám azért is lehet alacsony, mert egyelőre sem a vendégmunkások, sem a turisták nem hozták be a fertőzést.

Hozzátette, figyelmeztető jel számunkra viszont az, hogy az olyan magas átoltottságú országokban, mint Nagy-Britannia és Izrael,

a kórházi kezelés elsősorban a nem oltottakra korlátozódik, az oltottak pedig enyhébb formában átvészelik a fertőzést.

Elmondta, szerinte az is jó lenne, ha Kelet-Magyarországon a regisztráció kötelezettségét is eltörölnék, hiszen sokan, a szegregációban élők közül, emiatt nem élnek az oltással.

Mindeközben a csütörtök reggel jelentett legfrissebb adatok szerint ezen a héten már 30 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon az előző héthez képest:

123 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, ennél rosszabb csütörtöki adat 10 hete, június elején volt.

A koronavírus.gov.hu oldalán közzétett adatok szerint egy újabb áldozata van a járványnak, ezzel összesen hivatalosan 30 046-an veszítették életüket a koronavírus-fertőzés következtében.

76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen — ez a két adat egyelőre stagnálást mutat.

(atv.hu/444.hu nyomán)

Valódi Hírek