Most megtudhatod, ki a legvagyonosabb az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül

Nem, nem Dobrev Klára az.

Hétfőn lezárult az ellenzéki előválasztáson részt vevők regisztrációja, így a rajthoz álló miniszterelnök-jelölteknek többek között az erkölcsi bizonyítványuk mellett a vagyonnyilatkozatukat is közzé kellett tenniük.

A hvg360.hu pedig összesítette, milyen vagyonnal rendelkeznek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségre pályázók. Így kiderült:

Fekete-Győr Andrásnak szinte semmije nincs, Jakab Péter legalább jól keres, Karácsony Gergely sokkal tartozik, Márki-Zay Péter pedig nem panaszkodhat.

Ugyanakkor az előválasztáson induló képviselőjelöltek közül sokak várakozásával ellentétben nem a DK jelöltjének, Dobrev Klárának,

hanem Pálinkás Józsefnek van a legnagyobb vagyona.

Az Új Világ Néppárt aspiránsának, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének, az MTA korábbi elnökének ugyanis nemcsak három ingatlanban van tulajdonrésze, hanem van autója,

illetve 11 millió forintos megtakarítás áll bankszámláján, és további 328 millió különböző értékpapírokban.

Pálinkás a nyugdíját akadémiai tagként havi bruttó 450 ezres MTA-tiszteletdíjjal és a korábban az általa vezetett Atommagkutató Intézettől kapott 100 ezres díjjal egészíti ki.

A megtakarításokat illetően a második legtehetősebb Dobrev Klára, akinek megtakarításai megközelítik a 200 millió forintot. Az egyetlen női miniszterelnök-jelöltté ugyanakkor a legnagyobb összegű, 59,7 millió forintos tartozás is, amit férjével, Gyurcsány Ferenccel közösen fizet.

Dobrev nevén van egy 400 négyzetméteres II. kerületi családi ház, illetve övé az Altus Befektetési Zrt. is, ami a 2020-as évet 2,18 milliós forgalom mellett 9,18 milliós veszteséggel zárta.

Európai parlamenti képviselőként Dobrev kapja az egyik legmagasabb fizetést a jelöltek közül: forintra átszámítva havi bruttó 3,15 milliós alapjövedelmet, valamint ezen felül 1,6 milliós költségtérítést tudhat magáénak.

Márki-Zay Péter egy 300 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi ház felét birtokolja és nincs autója, megtakarítása 8,4 millió forint, amit magánnyugdíj-pénztárban tart, illetve rendelkezik egy 2200 darabos könyv-, illetve egy 3255 darabos érmegyűjteménnyel is.

Márki-Zay a 19,5 millió forintnyi bankhitelét a bruttó 990 ezer forintos fizetéséből törleszti.

Karácsony Gergely, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vagyonnyilatkozatában nem számolt be megtakarításról, viszont ő halmozta föl az egyik legtöbb adósságot:

a banknak 29 millió forinttal, magánszemélyeknek pedig 3,7 millió forinttal tartozik.

Hiteleit Karácsony a főpolgármesteri fizetéséből kell törlesztenie, ami havi bruttó 1,49 millió forint. Egyebekben egy 115 négyzetmérteres zuglói családi ház, továbbá egy Siófok-Sóstón épült 37 négyzetméteres nyaraló felét tulajdonolja. Más ingatlan, autó vagy vagyontárgy nincs a nevén.

Jakab Péter, a Jobbik jelöltje országgyűlési képviselőként a különböző extrákkal együtt havi bruttó 2,4 millió forintot visz haza. Ingatlanként egy miskolci, 106 m2-es lakás fele részét tulajdonolja, megtakarítása 3 millió forint készpénz, amiből egy 8,67 millió forintos banki tartozást törleszt.

A miniszterelnök-jelöltek közül Fekete-Győr András számít a legszerényebbnek. A Momentum jelöltje vagyonnyilatkozatában egy II. kerületi, 43 m2-es lakást tüntetett fel, megtakarítása és tartozása sincs. Jövedelme pedig havi bruttó 526,5 ezer forint, amit pártelnöki feladatai ellátásáért kap.

(hvg360.hu nyomán)

Valódi Hírek