Kína bejelentette: „Baráti kapcsolatokra” törekszenek a szélsőséges tálibokkal Afganisztánban

Más országokkal ellentétben Kína nem zárja be a kabuli nagykövetségét.

Miközben az Egyesült Államok és szövetségeseinek diplomatái a kimenekítésüket várják az afgán fővárosból, ahol a tálibok közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását, Kína bejelentette, kabuli nagykövetségük nem zárja be kapuit, és hajlandók támogatni az újjáépítést.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pedig közölte:

„baráti kapcsolatra” törekszenek az Afganisztánt uraló, iszlamista tálibokkal.

Kína kabuli külképviselete vasárnap arra figyelmeztette az Afganisztánban tartózkodó kínai állampolgárokat, hogy fokozottan ügyeljenek a biztonságra. Közölték: egyelőre nem kaptak olyan hírt, hogy az összecsapásoknak kínaiak is áldozatul estek.

A nagykövetség hivatalos weboldalán vasárnap közzétett közleményben az Afganisztánban, illetve az afgán fővárosban kialakult helyzetet „rendkívül bonyolultnak és súlyosnak” nevezték.

A kínai nagykövetség az összes érintett felet arra kérte, hogy szavatolják a kínai állampolgárok és intézmények biztonságát, és óvják a kínai érdekeket Afganisztánban.

Vang Ji kínai külügyminiszter július végén fogadott egy tálib küldöttséget. A találkozón Vang bírálta az amerikai és NATO-csapatok gyors kivonulását Afganisztánból, a tálibokról pedig úgy vélekedett, hogy „kulcsfontosságú katonai és politikai erőt képviselnek az országban”.

Afganisztánban a szélsőséges tálibok az USA és egyéb nemzetközi haderő kivonulását követően indítottak offenzívát a kormányerők ellen, majd vasárnap harc nélkül vették be a fővárost és vették át az ország ellenőrzését. Asraf Gáni afgán elnök sajtóértesülések szerint a tádzsikisztáni Dusanbe érintésével Ománba menekült, a kormány összemolott az emberek pedig a kabuli repülőtérről próbálnak elmenekülni az országból.

A magyar kormány álláspontját hétfőn Magyar Levente külügyi államtitkár ismertette a közmédiának adott interjújában. Az államtitkár arról beszélt, hogy Magyarország „nem fogad be mindenfajta korlátozás nélkül” afgán migránsokat.

“Nem fogadjuk el azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni”

– mondta Magyar.

Hozzátette, azt viszont komolyan vizsgálják, a kormány hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.

(via mti)

 

Valódi Hírek