„Az egész a félelemkeltésről szól” — Kitálalt az influenszer a szélsőjobb módszereiről, most halálos fenyegetéseket kap (+videó)

Így toborozza a fiatalokat a szélsőjobboldal.

Influenszerek ártalmatlannak tűnő posztjaival toboroz magának híveket a közösségi médiában az új szélsőjobboldal Európában — hívta fel a figyelmet magyarul is feliratozott videójában a Deutsche Welle.

„A módszerről szemináriumokat is rendeznek, Németországban például a szélsőjobboldali AfD párt ifjúsági szervezete tart ilyen jellegű képzéseket”

— írják a videó felvezetőjében.

Az anyagban egy, a programból kilépett influenszer is megszólalt.

A Lisa nevű ex-Youtube sztár hónapokig szidalmazta a muszlimokat és a bevándorlókat a csatornáján, erről pedig később úgy nyilatkozott a DW-nek:

„Az egész arról szól, hogy

félelmet keltsünk,

amivel annyira manipuláljuk az embereket, hogy végül bármit elhisznek és bármit hajlandóak megtenni”.

Lisa később kilépett a szélsőjobbos körökből, most pedig halálos fenyegetéseket kap egykori bajtársaitól. Mégis nyíltan beszél arról, hogyan használja a szélsőjobboldala közösségi médiát arra, hogy a fiatalokat maguk mellé állítsák.

A videóból az derül ki, hogy ezeket a beépített influenszerek roppant tudatosan építik fel közösségimédia-profiljaikat, nehogy már az első lépéseknél elijesszék a célközönséget.

Jelszavaik eleinte a hagyomány, a természet és a közösség, elsőre még úgy is tűnhet, hogy ezekben nincsen semmi politika.

Maik Fielitz, a szélsőjobboldali jelenségek szakértője azt mondta a videóban:

ebben az esetben a közösségi média táplálja a radikalizálódás tüzét, ezét látszanak elsőre ártatlannak a posztok. Épp ez a probléma is, hiszen a kezdeti bejegyzéseket nehéz lenne szélsőségesnek minősíteni.

A posztok és videók tömegeket érnek el, és

utat nyitnak egy szélsőjobboldali narratívának.

Céljuk az, hogy a toborzásra kiszemeltek könnyebben tudjanak azonosulni a szélsőjobboldali ideológiával.

A videót magyar felirattal itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek