Lantos Gabriella: Rémálmomban sem gondoltam, hogy összeomolhat az ellátás egy centrumkórház sürgősségijén

Pedig már itt tartunk.

Facebook-bejegyzésben adott hangot felháborodásának Lantos Gabriella. Az Új Világ Néppárt politikusa, a civilben egészségügyi menedzserként dolgozó szakértő arról írt, az áldatlan állapotok ellenére a legrosszabb álmában sem gondolta volna, hogy egy centrumkórházban omlik össze az egészségügyi ellátás.

Lantos Gabriella bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

Pont úgy érzem magam, mint az egyszeri öregbácsi a repülőn. Na, erre már nem számítottam. Nem számítottam arra, hogy a zalaegerszegi kórház traumatológiáján történtek után egy másik centrumkórházban is összeomolhat az ellátás. Mint tegnaptól az Uzsoki sürgősségijén.

Arról gyakran beszélek, hogy az egyre nagyobb orvoshiány miatt a feleslegesen elaprózott kórházi rendszer fenntarthatatlan. Hogy egy csomó helyen megszűnnek osztályok, majd maga a fekvőbeteg ellátás is.

De rémálmaimban sem jutott eszembe, hogy ez a folyamat pont a megyei centrumkórházakban indul meg.

Nem pedig a már ma is agonizáló kiskórházak átalakítását kényszeríti ki.

Itt az ideje belátni, a reform nagyon félrement❗️ Korrigálni kell.

Pedig az alapelgondolás jó volt: orvosi béremelés, hálapénz kriminalizálása, egységes irányítás a szakellátásban. Ez helyes.

De nem kellett volna belerondítani az új jogállási törvénnyel. Mert ez egy 40-es kaptafa. Amit egy 37-es meg egy 42-es cipőbe is be akarnak szuszakolni. Pont az élet színességét nem veszi tudomásul.

✅ Mielőtt még nagyobb lesz a baj, vissza kell vonni az új jogállási törvényt.
✅ A várólisták ledolgozása érdekében vissza kell hozni a teljesítményalapú finanszírozást. Volumenkorlát nélkül.

✅ A központosított irányítást régiós vezetők közt kell szétosztani.
✅ Felelősséget és pénzt és SZABADSÁGOT kell adni nekik, hogy ott és úgy szervezzék meg az ellátást, ahogy a helyieknek a legjobb.

✅ Meg kell emelni a szakdolgozók bérét az orvosok bére szerint.
✅ A háziorvosok praxisközösségeit nem lepapírozni kell, hanem minőségi elvárásokhoz kötni a pénzt. Majd azt számon kérni.

✅ 7 x 24 órás régiós ügyfélkapcsolati centrumba kell kiszervezni a betegirányítást és a betegtájékoztatást, hogy a betegek ne maradjanak magukra a problémáikkal.

Kásler Miklóstól soha nem vártam semmit. De azt reméltem, hogy Pintér folytathatja a reformot. De Orbán pár hete leállította. Aztán jött Zalaegerszeg, most az Uzsoki.

Nem értem, miért nevezik ezt az ember akkor stratégának. Pedig

csak egy felelőtlen hatalomtechnikus.

(Lantos Gabriella/Facebook)

Valódi Hírek