Dobrev Klára: Az a cél, hogy leromboljuk a NER-t, és soha többé ne engedjük vissza a hatalomba

Kis alkukkal nem lehet kormányozni.

„A cél nem az, hogy egyszer egy választáson legyőzzük Orbán Viktort, hanem hogy a NER rendszerét ne is engedjük vissza a hatalomba”

— mondta Dobrev Klára az Alfahírnek adott interjújában.

A DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki összefogással kapcsolatban felmerülő kormányoldali támadásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki változott az elmúlt 12 évben, de ez nem gond, ha az elvei ugyanazok maradnak.

„(…) nem az a fontos, hogy múltunkban egyetértsünk egymással, az a fontos, hogy

a jövőnkkel kapcsolatban megtaláljuk a közös nevezőt”

— mondta. Hozzátette, hogy 12 év Orbán-ámokfutás után megrögzött híve lett a koalíciós kormányzásnak.

„Legyen vége egyszer és mindenkorra annak a világnak Magyarországon, hogy egy ember kitalál egy törvényjavaslatot vasárnap, hétfőn beterjeszti a Parlamentnek, kedden elfogadják, és szerdán már kihirdetik azt. Nem lehet így tízmillió ember életéről dönteni.

Az új koalíciós kormányban a döntések meghozatalakor a kompromisszumot kell keresni”

— fogalmazott. Hangsúlyozta: nem az a feladat, hogy egy választáson egyszer legyőzzék Orbánt, hanem hogy a NER ne kerülhessen hatalomba többé.

Szerinte ennek érdekében olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki elszánt, bátor és határozott abban, hogy

„a NER rendszerét le kell rombolni”.

Kiemelte, hogy kis alkukkal, kompromisszumokkal nem lehet majd kormányozni, a NER-rel nincs alku, teljes elszámoltatásra van szükség.

Úgy véli, a kormányváltás után megalakuló kormányon belül azonban az lesz a legfontosabb, hogy a hat párt mindig megtalálja a közös nevezőt a különböző ügyekben. A koalíciós kormányzásban szerinte mindenkire szükség van,

„a koalíciót alkotó pártok legfontosabb szereplői, legfontosabb kulcsemberei folyamatosan segítik a kormányzást”

— mondta. Dobrev úgy gondolja, hogy a fideszes mélyállam lebontásának az, hogy az egyesült ellenzéknek felhatalmazást kell kérnie arra, hogy

„hatályon kívül lehessen helyezni az Alaptörvény azon rendelkezéseit, amelyek akadályozzák a népakarat érvényesítését a választások után”.

Végül arról is beszélt, hogy az elszámoltatásnak milyen módjai vannak.

Valódi Hírek