Brutálisan elszállt a gabona ára: Őszre már 400 forint felett lehet egy kiló kenyér ára

Magyarország jobban teljesít.

A gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar költségemelkedése miatt őszre akár négyszáz forint feletti kenyérárral is szembesülhetünk – írja a Népszava péntek reggel.

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnöke a lapnak elmondta, az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában.

Az alelnök szerint a malomipar augusztusban már emelte a liszt árát, de szeptemberben újabb drágulásra számítanak, így

a liszt áremelkedése éves szinten megközelítheti a 20 százalékot.

Elemzések szerint a kenyér ára 2021 első félévében nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett. Az alapélelmiszernek számító fehér kenyér kilója tavaly óta több mint 30 forinttal nőtt és kis híján elérte a 400 forintot.

Ősszel viszont már elérheti, sőt akár meg is haladhatja ezt a lélektani határt.

A liszt drágulását leginkább a kisebb pékségek érzik meg, amelyeknek száma az 1100-1150-ről az utóbbi években 900-950-re csökkent.

Lakatos szerint az ágazat helyzetén könnyíthetne, ha a kenyér is bekerülne a kedvezőbb, 5 százalékos áfa körbe. Ezt nem csak a Pékszövetség, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

A KSH adatai szerint idén júniusban a fogyasztói árak átlag 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára 2020. júniusához képest 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7 százalékkal drágult.

A fogyasztói árak 2021. első félévében az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,2, a nyugdíjas háztartások körében 3,8 százalékkal emelkedtek.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek