Nem érti, mi a gond — Megszólalt a NER „sztárriportere”, aki több interjút is máshonnan ollózott össze

Szerinte ez bevett gyakorlat.

Mi is beszámoltunk arról, hogy Návai Anikó plagizálta a Nők Lapja egyik számában megjelent, Scarlett Johanssonnal készült “interjúját”.

Ezt később maga a szerző és a Nők Lapja is elismerte, a Nők Lapja megszakította a kapcsolatot a riporterrel, a kiadó pedig jogi lépéseket fontolgat.

Később a Média1 arra hívta fel a figyelmet, hogy

nem ez volt az első alkalom,

hogy Návai plágiumgyanús szöveget közölt.

A 168 Óra megszólaltatta magát az érintettet, aki azt mondta, kétszer is próbált interjút kérni Johanssontól, de a Disney mindkét alkalommal nemet mondott neki.

Návai a Golden Globe-ról döntő újságíró-szervezetnek, a Hollywood Foreign Press Associationnek (HFPA) is tagja: a szervezet az utóbbi időben támadások kereszttüzében áll, annak tagjait számos etikai vád miatt egyre több hollywoodi sztár is bojkottálja.

A „riporter” ezzel indokolta, hogy más módszerekhez kellett folyamodnia:

„Leültem, és végigolvastam a HFPA keretein belül, Scarlettel készült 18 interjút, újra megnéztem a saját TV-interjúimat, és felidéztem azt a beszélgetést, amit az

egyik teremből a másikba sétálva

folytattam Scarlett-tel a Házassági történet sajtónapján elhíresült budapesti látogatásáról a budapesti polgármesternél”.

Hozzátette, hogy a Nők Lapja nem filmes lap, hanem női magazin, így neki nem az volt a feladata, hogy Johanssonnal az itt forgatott Fekete Özvegy című filmről beszélgessen, hanem hogy „szerelmeslevelet” írjon a sztárról.

A felvetésre, hogy az olvasóknak esetleg nem volt egyértelmű, hogy itt egy nem friss interjúról van szó, azt felelte:

„Értem a kritikákat. De ha az ember újságíró és van a fiókjában 18 interjú, amit Scarlett Johansonnel készített, amelyben benne van a színésznő egész élete, és minden szót ő mond, akkor miért baj, ha az újságíró ezt felhasználja? (…)

Mindenki használ korábbi interjúkat,

ez bevett gyakorlat. A cikk bevezetőjében nemhogy nem szerepel, hogy most került volna sor az interjúra, hanem az szerepel benne, hogy korábban hússzor találkoztunk. A címlapon az a címe, hogy »Scarlett Johansson – Budapesti emlékek«. Ebből és a bevezetőből is világos, hogy a cikk korábbi interjúkból áll”.

(Ennek némileg ellentmond a tény, hogy a print újságban megjelent interjú alján ott virít a dátum is, amikor a beszélgetés állítólag elkészült. Egészen pontosan az áll a cikk alatt: Los Angeles, június 15. — a szerk.)

Návai úgy gondolja, hogy ő korrekt volt.

 

Valódi Hírek