Tökéletes álcázás: Így működik a kémprogram, amivel Orbánék újságírókat és üzletembereket figyeltek meg

A szoftverfrissítés sajnos nem segít az ügyön.

Az Orbán-kormány évekkel ezelőtt kezdte el használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

írtuk egy korábbi cikkünkben.

A kémszoftver a legdrágább, legkifinomultabb azok közül, amelyeket az izraeli cég árusít.

Egy lehallgatott személyért is több ezer eurót kér a programot fejlesztő vállalat.

Cserébe a program mindent tud, tökéletesen álcázza magát, a legnagyobb eséllyel sosem jövünk rá, hogy mi történt a telefonunkkal.

A Pegasusról érdemes tudni, hogy könnyedén képes több jogosultságot szerezni az eszközben, mint ami elérhető a felhasználónak. Mélyen behatol az operációs rendszerbe,

titkosított üzenetváltásokat olvashat, távolról bekapcsolhatóvá válik akár a mikrofon, akár a kamera.

A vásárló egy irányítóközpontból indíthat támadásokat a célszemély telefonszámának megadásával. A botrány ott kezdődött, hogy ahelyett, hogy terroristákat és bűnözőket figyeltek volna meg vele, a kémprogram nyomaira bukkantak ügyvédek, emberjogi aktivisták és újságírók mobiljain is.

A gyakran bevált módszer, a mobiltelefon szoftverének frissítése ebben az esetben nem segít, még az egyébként védettebbnek mondható iPhone-okon sem.

A régen használt, személyes üzeneteken keresztül letöltődő kártevőket felváltották a zéró-klikk néven emlegetett trükkök,

a felhasználó egyetlen mozdulata nélkül települ a szoftver.

Az Amnesty International jogvédő szervezet sürgeti, hogy a telefongyártók tegyék lehetővé azt, hogy a tulajdonosok vagy szakértők jobban ellenőrizhessék a készülékeket.

Claudio Guarnieri, berlini laboratórium vezetője annyit tud javasolni, hogy bizalmas beszélgetéseknek a közelében ne legyen ott a mobiltelefon.

(HVG nyomán)

Valódi Hírek