Váratlan fordulat: Szembement Áder János a kormány által képviselt elvekkel

Mi történt?

Áder János Bulgária fővárosában, Szófiában részt vett a Három Tenger Kezdeményezés rendezvényén. A magyar államfő arról beszélt, hogy a szövetség 6 évvel ezelőtti létrejöttekor az volt a fő cél, hogy a korábbi szocialista tagországokat infrastruktúráját felzárkóztassák a fejlettebb európai országokhoz.

Elmondta, a Három Tenger Kezdeményezésen belül létrehozott befektetési alap három olyan projekt megvalósulásáról döntött, amely nem szerepelt a tagországok javaslatai között. A köztársasági elnök kiemelte a plénum előtt, hogy

a megvalósuló beruházásoknak a régió szélesebb körét kell szolgálniuk.

A HTK fórumát 2015-ben hívták életre a balti országok, a visegrádi négyek, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia a térség gazdasági és infrastrukturális fejlesztésének, együttműködésének összehangolása céljából. Az államfő hangsúlyozta, hogy a HTK is elindult az intézményesülés felé.

Ezzel kapcsolatban példaként említette, hogy a létrehozta a befektetési alapot, amelybe eddig még nem sok pénz érkezett, de a tagországok hozzájárulása nyomán várhatóan bővülni fognak a források. Szerinte

fontos, hogy a projektek finanszírozásáról határozó befektetési alap döntései jól nyomon követhetőek legyenek

és igazodjanak a régió szélesebb körének igényeihez.

Áder János a tanácskozáson elmondta azt is, hogy a magyar szempontból fontos projektek listáján

8 energetikai, 6 közlekedési és két digitalizációt érintő beruházás szerepel.

Arról beszélt, hogy Magyarország állami és uniós forrásból a térség infrastrukturális, energetikai és klímavédelmi fejlesztését szolgáló beruházásokat valósított, illetve valósít meg.

Példaként a Via Carpatia nevű autópályaszakaszt és egy Magyarország és Szlovákia közti új hidat említett. Beszámolt arról, hogy Magyarország hét szomszédja közül hattal már megvalósította a gázösszeköttetést.

Elmondása szerint az elmúlt 5 évben minden esztendőben megkétszerezték az ország napenergia kapacitását, és további fejlesztéseket ígért. A tevek szerint az atomenergiával együtt 2030-ig a Magyarországon megtermelt áram 90-95 százalékban szén-dioxid-mentes lesz.

A Három Tenger Kezdeményezés kétnapos szófiai tanácskozásán 12 állam- és kormányfő vett részt. A következő csúcstalálkozót és az ahhoz kapcsolódó üzleti fórumot 2022 őszén Rigában rendezik meg.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek