Kiderült, mennyi pénzből utazgatott Orbán Viktor a vírus megjelenése óta

2019 januárja óta legalább havonta utazott a nem kormánygépnek tekintett honvédségi repülőkkel.

A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi meg jelenésétől idén május elsejéig összesen

43 millió forintot költöttek Orbán Viktor és kíséretének külföldi útjaira

– derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igénylésére kapott válaszokból.

A lap azt írja, a vírus hazai megjelenése óta 21 alkalommal, összesen 38 napra hagyta el az országot, ezeken az utakon pedig

átlagosan naponta 80 ezer forintért foglaltak szállást neki, valamint a delegáció tagjainak.

A legdrágább utazások közé a tavaly augusztus 30. és szeptember 1. közötti szlovéniai találkozó tartozott, amikor a kormányfő Janez Janša szlovén miniszterelnökkel tárgyalt Bledben.

A 24 fős delegációnak 7,3 millióért foglaltak szállást, a napidíj összesen 440 ezer forint volt, útiköltséget viszont hivatalosan nem számoltak el.

A Magyar Hang arra is rákérdezett, az egyes utazásokon kik kísérték el a kormányfőt. Így kiderült, Orbánt szinte minden útjára elkíséri sajtófőnöke, Havasi Bertalan, illetve a 3–8 főből álló biztonsági személyzet is.

Emellett Orbán kíséretének gyakran tagja volt Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, valamint Gottfried Péter volt külpolitikai tanácsadó, a kormánytagok részéről pedig Szijjártó Péter külügyminiszter neve bukkan fel az utaslistán leggyakrabban.

Tavaly március óta öt alkalommal a miniszterelnököt az egyik családtagja is elkísérte a külföldi útjára,

ezek közül néhány esetben tudni lehet, hogy a felesége, Lévai Anikó volt a kísérő. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy minden esetben ugyanaz a rokon utazott-e Orbánnal.

A Magyar Hang hozzáteszi, a hivatalosan nem kormánygépnek tekintett honvédségi repülőket 2019 januárja óta, 28 hónap alatt

23 alkalommal használta a miniszterelnök, azaz nagyjából havonta egyszer.

A többi esetben a külügy vásárolt repülőjegyeket.

(Magyar Hang nyomán)

Valódi Hírek