Negyedmillió forintra büntettek egy szivárványcsaládokról szóló mesekönyvet — Az indok több mint nevetséges

A hivatal szerint nem tüntették fel, hogy a mesekönyv a „normálistól eltérő” tartalommal rendelkezik.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját – jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a Hír Tv Magyarország élőben c. műsor keddi adásában.

Tarnai indoklásában azt mondta, a mesekönyv a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközik, mert a könyv terjesztője nem vette figyelembe a jogszabályt, ami alapján külön fel kellett volna tüntetni, hogy a mesekönyv „a szokványostól eltérő tartalommal” rendelkezik.

A mesekönyv ugyanis a boltokban

a klasszikus mesék, valamint a Benedek Elek-könyvek között helyezkedett el, miközben nem tüntette fel, hogy a „normálistól” eltérő családokat jelenít meg

– magyarázta Tarnai.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerdán a Facebook-oldalán reagált a kormányhivatal által kiszabott büntetésre, amellyel kapcsolatban több észrevételük is volt.

Mint írták: a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok, a mesekönyv pedig egyszerű, mindennapos történéseket mutat be, a szülők szexualitása nem is téma benne.

A mesekönyv két család hétköznapjait, mindannyiunk számára ismerős rutinokat mutat be, kisgyerekek szemszögéből. A benne található verseket Szabó T. Anna József Attila-díjas költő, műfordító ültette át magyarra.

A borítón, a könyv bemutatásából ráadásul kiderül, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne – és ez belelapozva is egyértelmű.

A kötet ráadásul nem is kötelező olvasmány: mindenki szabadon eldöntheti, hogy megvásárolja-e vagy sem.

„Nagyon sok családnak jelentett nagyon sokat, hogy van egy olyan mesekönyv, ami róluk szól. Szerintünk egyetlen kisgyerektől sem szabad elvenni azt az örömöt, amit ezek a mesék okoznak, és egyetlen szülőtől sem azt a meghatottságot, hogy a sok bántás közepette, ami őket éri, születnek ilyen, nekik szóló kiadványok.

A megjelenése óta a Micsoda család! több forgalmazónál is stabilan tartja a helyét a keresett kiadványok között. Ez visszaigazolja azt, hogy egy piaci rést fed le.

Épp ez volt a célunk vele. Továbbra is hiszünk ugyanis abban, hogy minden család megérdemli, hogy lehessen meséje, és minden kisgyerek megérdemli, hogy egy mesében magára – és a szüleire ismerhessen”

– írta bejegyzésében a Szivárványcsaládokért Alapítvány.

Hozzátették, nem értenek egyet Tarnai Richárddal, aki szerint Magyarországon nem indokolt védeni az emberi jogokat. Szerintük fontos lenne, hogy

egy család hétköznapjait bemutató mesekönyvért ne járjon 250 ezer forintos büntetés,

ahogy az is fontos lenne, hogy „a kormány ne hagyjon magára 100 ezer gyereket, akik az iskolai ismeretterjesztő órák betiltása miatt segítség nélkül maradnak, éppen amikor a legnagyobb szükségük lenne rá”.

Valódi Hírek