FRISS: Szijjártó Péter nagyszabású bejelentést tett Oroszországban (+videó)

Ünnepélyes keretek között.

Szijjártó Péter kitüntette Gyenisz Manturovot, Oroszország kereskedelmi és ipari miniszterét Jekatyerinburgban. A magyar külügyminiszter az orosz tárcavezetőnek

a koronavírus elleni „magyar védőoltási kampányban játszott kiemelkedő szerepének elismeréseként

a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át.

A magyar miniszter szerint a járvány nagy kihívás elé állította a világot, és

nagy, erős, és gazdag országok is szinte összeomlottak a világjárvány terhe alatt„.

Elmondta, hogy az orosz kormányzattal egy olyan időszakban állapodtak meg a vakcinavásárlásról, amikor még bizonytalanságok voltak a gyártási kapacitásokkal kapcsolatban.

A politikus az eseményen arról beszélt, hogy kétmillió Szputnyik V-vakcina érkezett Magyarországra, amelyeknek 99%-át felhasználták, így a kétdózisú oltóanyaggal közel egymillió embert oltottak be. Szijjártó szerint az orosz oltás nélkül „nem tudtuk volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb vakcinációs kampányát, amelynek keretében a felnőtt lakosság 65 százalékát beoltottuk„.

Azt is elmondta, hogy az „Európai Unió legsikeresebb oltási programja van a hátunk mögött” — dacára annak, hogy az Our World Data összesítése szerint időközben számos uniós ország megelőzött minket az oltási kampányban. A magyar oltási kampány a járvány korábbi időszakában valóban dobogós volt az EU-ban, most már azonban csak a nyolcadik helyen állunk az uniós ranglistán átoltottságban.

Szijjártó Péter bejelentését itt lehet megtekinteni:

(Szijjártó Péter/Facebook/444/Nyugati Fény)

Valódi Hírek