Páros lábbal szállt bele Orbánba a belga lap, miután nem közölték a kormány EU-ellenes hirdetését

Egy teljes szivárványos oldalon üzentek a magyar miniszterelnöknek.

„A De Standaardnak nem szokása hirdetésekkel fellépni kormányok ellen. Ma mégis egy teljes oldalt címzünk Orbán Viktornak”

– ezekkel a sorokkal kezdte a magyar miniszterelnöknek szóló üzenetét a De Standaard belga lap főszerkesztője Karel Verhoeven, miután a keddi lapszámukban egy egész oldalas, szivárványos hirdetéssel tiltakoznak a kormány melegellenes törvénye ellen.

A magyar zászló színeivel széthasított szivárványos zászló közepén egy üzenetet is megfogalmaztak Orbánnak. Azt írták:

„Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek sosem lenne szabad megkülönböztetniük a szerelmet a szerelemtől”.

A lap alján pedig hozzáteszik: a kormányoknak nem lenne szabad meghatározniuk, hogyan szabad beszélni a szerelemről.

Fotó: Der Standard

A belga napilap azt követően hozta le az Orbánnak szóló üzenetét, hogy szombaton kiderült, a Jyllands-Posten nevű dán újságban, és egy spanyol lapban is megjelent egy egész oldalas fizetett hirdetés, amelyben a magyar kormányfő fogalmaz meg hét javaslatot az EU jövőjéről.

Így a hét pont között szerepel az is, hogy Orbánék milyen Európát szeretnének az általuk EU-s szuperállamnak nevezett korcs képződmény helyett.

A ma megjelent cikkből kiderült, a De Standaardot is megkereste a magyar kormány, a lap azonba nem közölte a fizetett hirdetést. A döntést Verhoeven azzal magyarázta, hogy

„túl cinikus lenne médiafelületet eladni egy kormányfőnek, aki korlátozta az országában a szabad sajtót”.

A belga főszerkesztő emellett a múlt héten elfogadott melegellenes törvényt is ugyanilyen cinikusnak tartotta, mondván, az „nyilvánvalóan megsérti az emberi jogokat”.

„A törvény jól szemlélteti, hogy ha a véleménynyilvánítás szabadságát megsemmisítik, akkor a diszkrimináció és a megaláztatás mértéke már határtalanná válik. Ez az emberi jogok nyilvánvaló megsértése egy európai országban”

– írta Verhoeven, hozzátéve, emiatt döntött úgy, hogy reklámként közlik a szivárványos oldalt a lapban.

„Az ellen, amit Orbán Viktor tesz nem lehet elégszer és elég erősen tiltakozni.

Ha egy európai országban a törvény újból diktálni szeretné, hogy melyik szerelem legitim, és hogyan beszélhetünk a szerelemről, azt minden szabadságunkkal ellensúlyoznunk kell. A sajtószabadság, amelyet mi szerkesztőként, önök pedig olvasóként olyan fontosnak tartanak, tökéletes lehetőséget ad erre”

– zárta a belga főszerkesztő.

A De Standaard mellett két másik belga lap, a De Morgen, illetve a La Libre Belgique sem közölte Orbán fizetett hirdetését, mivel szerintük az „hadilábon áll az igazsággal”, illetve „meglehetősen szabadon bánik a tényekkel”.

(Der Standard/444.hu nyomán)

Valódi Hírek