Agyrém: G. Fodor Gábor súlyos interjúban vette védelmébe Mészáros Lőrincet, Borkai Zsoltot és a bűnöző Boldog Istvánt

Erősen indul a hét.

Interjút adott a 24.hu-nak Orbán Viktor egyik leghűségesebb embere, G. Fodor Gábor nemrég megjelent, Az Orbán-szabály című könyvével kapcsolatban.

Elmondta, hogy a polgári Magyarország kifejezés szerinte nem politikai termék, nem hatalompolitikai konstrukció, hanem

„egy olyan cél a jobboldal számára, ami felé érdemes törekedni, és mint ilyen, a horizont fölött áll”.

Emlékezetes, hogy 6 évvel ezelőtt ő maga állította a Fidesz „polgári Magyarországról” szóló szövegéről, hogy az politikai termék volt, ez az állítása akkor végig is söpört a médián.

„Hiba, sőt ostobaság volt, amit mondtam,

mert azt sugallta, hogy nincs a horizont felett semmi, sőt horizont sincs. Hülyeséget csináltam, de a hurrikán nem sodort el, a szélverés nem tört össze, megerősödve állok itt hat és fél év után újra”

— mondta. A kérdésre, hogy tanácsadója-e Orbánnak, nem adott egyértelmű választ.

„Talán ön azért forszírozza ezt a kérdést, mert úgy gondolja, hogy ez érdekes az emberek számára, világossá kell tenni, hogy aki mond valamit, az milyen alapon teszi. Például milyen alapon írok én könyvet Orbánról”

— fogalmazott. Hozzátette: hogyan is lehetne ő Orbán tanácsadója, amikor ez azt sugallná, hogy ő okosabb Orbánnál.

„Nem, nem vagyok Orbán tanácsadója. G. Fodor Gábor: ilyen nevű ember nem szerepel a kifizetési listán”

— felelte nagy nehezen a sokadjára feltett kérdésre. Ezután hosszas eszmefuttatásba kezdett a hitről és a kételyről: szerinte azok, akik a kormányt kritizálják, a kételyből indulnak ki, pedig a hit az, ami

a tudás birtokába juttat.

Borkai Zsolttal kapcsolatban is összevissza beszélt: a riporter felvetette, hogy ha ennyire erős a jobboldalban a morál, akkor mit keresett Borkai a pártban az utolsó utáni pillanatig.

„A jobboldalnak nevezett politikai irányzat úgy tekint magára, hogy a politika feladata a közösségépítés, az is egy szempont, hogy a politikai közösség összezár, megvédi az övéit, még akkor is, ha valaki a közösség tagjai közül téved vagy hibázik”

— válaszolta, hozzátéve, hogy ez számukra egy súlyos dilemma volt. Boldog Istvánról azt mondta, nem szeret olyan embereket elítélni, akiket nem ismer, és bár

Gyurcsány Ferencet sem ismeri,

szerinte „az ő bűnét mindenki ismeri, mert az politikai bűn”.

A fideszes mélyállam kiépítésének vádjával kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Ha nincs erőd, nem tudod végrehajtani, amit elterveztél, amit akartál. Honnan lesz erőd? Egy demokráciában a szavazatból, vagyis az emberektől jön az erőd. Ők adnak neked felhatalmazást, erejüket kölcsönzik neked. Aztán kell struktúra, ha nincs megszervezve az erő, ha nincs egy erős Fidesz, akkor megint csak kevesebbre vállalkozhatsz. Aztán kell anyagi erőforrás is, hogy tudj cselekedni. De ezek evidenciák, ha ilyenekkel nem rendelkezel, valóban „csak” kormányon vagy”.

Hozzátette, hogy amit a Fidesz csinál (hogy ti. mániákusan központosítja a hatalmat, és minden fölött ellenőrzést gyakorol — a szerk.), az

nem a demokratikus kereteket leromboló önkény,

mert Orbán erre a választóktól felhatalmazást kapott. Úgy véli, a Fidesz minden döntését megerősítették a választók, beleértve az alaptörvény-módosításokat is.

„Rájuk szavazott a többség, őket illeti a felhatalmazás, még akkor is, ha számszakilag többen vannak azok, akik nem rájuk szavaztak”

— mondta. A kérdésre, hogy esetleg veszíthet-e a Fidesz 2022-ben, úgy válaszolt:

„Demokrata vagyok. A Fidesz is demokrata. Orbán is demokrata. Minden választás egy politikai verseny. Minden versenyben lehet nyerni és lehet veszteni. Hogyne lenne benne, hogy veszít, mint az is, hogy megint nyer”.

Mészáros Lőrincről is szólt:

szerinte a Mészáros-sztori lényegtelen.

„A baloldal viszont azt gondolja, hogy mészárosozással meg korrupciózással az emberek feltüzelhetők, az Orbán-rendszer pedig elsöpörhető. Szerintem tévednek”

— tette hozzá. A „hergelés” jelenségéről az a véleménye, hogy a Fidesz sosem hergelt,

„Soros középpontba állítása nem gyűlölet-, hanem demokráciakampány volt”.

Felmerült az a kérdés is, hogy lehet-e Orbánnak utódja a Fideszben, létezhet-e Fidesz Orbán nélkül. G. Fodor megfejtése erre így szólt:

„A jobboldal kétségbevonhatatlan vezetője Orbán Viktor, és ez akkor is így marad, ha veszítene. Ez az ember mindent tud a politikáról, többrétegű tekintélye van, hisznek benne”.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek