Friss: Meszeltek Tiborcz István uniós pénzeinek, ha az EB elnöke komolyan veszi a levelet, amit kapott

Épp itt lenne az ideje.

Ursula von der Leyennek írt levelet az Európai Parlament Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciója.

— adta hírül a Népszava.hu.

A Politico internetes portál brüsszeli részlege megszerezte a dokumentumot, amiben a csoport vezetője és három tagja — köztük a momentumos Cseh Katalin is — kérik a bizottsági elnököt, addig

ne engedélyezze Orbán Viktor „gazdaságélénkítési tervét”,

amíg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nem kap hozzáférést a terv kedvezményezettjeinek listájához.

A levél aláírói fontosnak tartják, hogy

„a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető személyeket és szervezeteket zárják ki a pénzügyi alapból való részesedésből”.

Ezáltal nem juthatnának az uniós alapból járó pénzügyi támogatáshoz olyan pályázók, mint Orbán veje.

Nem azt állítjuk, hogy Magyarországnak nem kellene megkapnia a méltányos részét az uniós helyreállítási alapból. De úgy gondoljuk, hogy ezeknek a pénzeknek minden magyarnak javát kellene szolgálniuk, nem csak néhány, politikai kapcsolatokkal rendelkező emberét.

— magyarázta az Újítsuk meg Európát mozgalom.

Elnök asszony, Ön igyekezett beutazni Európát, hogy személyesen nyújtsa át a Bizottság jóváhagyását a nemzeti gazdaságélénkítési programokra. Fényképezkedett minden vezetővel, akinek a tervét az Ön szolgálatai kedvezően értékelték. Szeretnénk, hogy amikor Budapestre megy, úgy rázzon kezet Orbán Viktorral, hogy tudja, a cimborái nem a sajátjukat dörzsölik örömükben.

— fejezik be levelüket a szerzők.

Emlékeztetnek rá, hogy az Európai Bizottság többször is hangot adott annak a véleményének, hogy

Magyarországon nem megfelelő a korrupcióellenes keretrendszer, rendszerszintű a csalás és a nyomozás és a büntetőeljárás kevésbé tűnik hatékonynak, mint más tagállamokban.

Magyarország 7 milliárd euróra jogosult 2021-2024 között. Hogy megkapja-e ezt az összeget, azt a tagállamok gazdasági minisztereiből álló uniós szerv mondja ki.

(Népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek