Levelet küldött Varga Juditnak az Európai Bizottság: Indulhat az újabb kötelezettségszegési eljárás

Orbánt a szőnyeg szélére állítják a csütörtöki uniós csúcson.

Sérti az EU Alapjogi Chartájában foglalt elveket, és akadályozza az uniós belső piac működését is a melegellenes törvény — többek közt ez áll a levélben, amit az Európai Bizottság küldött szerdán Varga Juditnak, írta meg a HVG.

Amennyiben a törvényen a magyar kormány nem változtat, úgy újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen. Az esetleges jogvitában a magyar kormánynak nincs sok esélye, mivel a Bizottság kapcsolatot talált

a melegellenes törvény és az uniós belső piac működése között.

A Bizottság úgy véli, a törvény

„egyenlőségjelet tesz a pornográfia, illetve a homosze×ualitást, a nemváltást és a születési nemtől eltérő identitás között, és ezt kiskorúak szellemi és testi fejlődésére károsnak minősíti”.

Ha a magyar kormány alkalmazza a törvényt, akkor megszegi az EU Alapjogi Chartájának 21. cikkében foglaltakat, azaz hogy tilos a nemi irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetés.

A törvény egyéb uniós jogokat is sért:

  • veszélyezteti a magán- és családi élethez való jogot (hiszen megbélyegzi a LMBTQI-embereket és -párokat),
  • veszélyezteti továbbá a szólás- és információszabadság jogát (hiszen indokolatlanul korlátozza a médiaszolgáltatások és egyéb kommunikációs formák tartalmát),
  • de sérti a vállalkozás szabadságát is (hiszen változtatásra kötelezi a magyarországi szolgáltatókat, ami a legnagyobb fegyvertény).

Az Európai Bizottság egy héten belül vár választ a kormánytól arra, hogy mit értenek azon, hogy egy könyv vagy újság bemutatja vagy „propagálja” a homosze×ualitást.

A melegellenes törvényről az uniós vezetők csütörtöki vacsoráján is szó lesz, Orbán Viktort itt fogják számon kérni a kollégái a kirekesztő törvénnyel kapcsolatban, amit szerdán Áder János is aláírt már.

A Bizottság egyúttal azt is jelezte a levélben, hogy amennyiben a törvény életbe lép, azonnal cselekedni fognak az állampolgárok védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkünk:

Varga Judit őrjöng a magyar melegellenes törvényt elítélő nyilatkozat miatt, amit 13 tagország írt alá

 

Valódi Hírek