Karácsony keményen beleállt Hadházyba, amiért Zuglóban indul

„A választókerület nem lehet alibi a parlamentbe kerüléshez” – üzente az MSZP miniszterelnök-jelöltje a korrupcióellenes politikusnak.

Az LMP-s Ungár Péter tulajdonában álló azonnali.hu nevű portálnak adott interjút Karácsony Gergely.

Az MSZP-P és az LMP miniszterelnök-jelöltjét több más ügy mellett kérdezték a zuglói botrányokról is. Az őt korábban állítólag elásással fenyegető MSZP-s Tóth Csabáról Karácsony azt mondta: időközben tisztázták a nézeteltéréseiket, ő pedig Tóthot támogatja az előválasztáson.

A zuglói előválasztáson szintén elinduló Hadházy Ákossal kapcsolatban Karácsony úgy fogalmazott: őszintén sajnálja, hogy Hadházy Zuglóban indul, mert „olyan politikusokra van szükség, akik a helyi közösséget képviselik”, a választókerület pedig „nem lehet alibi a parlamentbe jutáshoz”.

Karácsony úgy fogalmazott, Hadházy zuglói indulása „nem egyezik a demokráciafelfogásával”, és „nagyon meglepődne”, ha a szekszárdi politikus győzni tudna Zuglóban.

Idézzük a vonatkozó interjúrészt:

Azonnali.hu: Tóth Csaba előválasztási támogatása az ára annak, hogy biztosítsa, minden rendben lesz a zuglói szocialistákkal?

Karácsony Gergely: Ne innen nézzük ezt! Az MSZP támogatása kapcsán nem volt olyan alkudozás, hogy mi az ár, meg mi nem az. Ha egy párt – jelen esetben a szocialisták – támogatják a miniszterelnök-jelöltségemet, nem életszerű, hogy a körzetben nem az elnökségük tagját támogatom majd.

Azonnali.hu: Ez egy politikai szükségszerűség volt akkor?

Karácsony Gergely: Nem éreztem szükségszerűségnek, nem kényszer hatására tettem. Ezt el tudtam volna kerülni, ha nagyon akarom, de azért nem gondoltam volna igazságosnak. Zuglói polgármesterként voltak konfliktusaim a zuglói szocialistákkal. (…) Ezeken túlvagyok, Zugló meg fejlődik.

Azt, hogy Hadházy Ákos Zuglóban indul, őszintén sajnálom, mert Ákost tényleg sokra tartom, helye kell legyen a következő parlamentben. Az egyéni képviselői rendszer rendkívül jó vívmány, viszont ahhoz olyan jelöltek kellenek, akik valóban a helyi közösséget képviselik, és a választókerület nem lehet alibi a parlamentbe jutáshoz.

Ákos indulásának van egy ilyen nem zuglói íze. Fontos a korrupcióellenes munkája, de ez az indulás nem egyezik az én demokráciafelfogásommal. Nagyon remélem, hogy képviselő lesz, hiszen minden kormánynak jól jön, ha erősítik az antikorrupciós immunrendszerét, de az előválasztási győzelme pont ott azért meglepne.”

(azonnali.hu)

Valódi Hírek