Kitálalt Orbán volt minisztere: Így manipulálják a kormányzati szereplők a pályázati rendszert

Kifejtette a tapasztalatait.

Interjút adott a Telexnek Pálinkás József. Ennek során az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje múltjáról, valamint Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról beszélt.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke az első Orbán-kormány oktatási minisztere volt 2001-től a 2002-es kormányváltásig. Szerinte a miniszterelnök 2002 után sokat változott rossz irányba, és 2010 óta fokozatosan romlik a helyzet, ő pedig nem hagyhatta ezt szó nélkül.

Azoknak, akik a Fideszt 1996–98 után támogatták, és még ma is támogatják, meg kell érezniük, hogy ez már nem az, amit akkor támogattak,

a király meztelen

— jelentette ki. Elmondta, Orbánnak folyamatosan nőtt az utóbbi években a hatalma, és ezt elfogadhatatlannak tartja.

Kifejezte, úgy látja, Orbán mellett sokan csak azért tartanak ki, mert tőle függ az egzisztenciájuk. „Láttam én már ötvenhez közeli fideszes képviselőt hisztérikusan sírni, amikor nem jutott be a parlamentbe, mert akkor jött rá, hogy te jó isten, mit fog csinálni” — fejtette ki.

Arról beszélt, hogy „A haza nem lehet ellenzékben!„-szlogent butaságnak tartotta Orbántól, de akkor még megértette, hogy ez a retorika a politikai kommunikáció része, ami a hatékonyságot növeli. Ő azonban egy ideig csendben volt, ugyanis az akadémia elnökeként nem akart beleszólni a politikába.

Azt is kifejtette, hogy 2014 és 2018 között, amikor a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, politikai nyomást gyakoroltak rá a kormányzati szereplők.

Nagyon sok kormányzati ember keresett meg azzal, hogy nyúljak bele a pályázati rendszerbe

— jelentette ki.

Elmondta, számos miniszter, államtitkár és egyéb vezető tisztségviselő fordult meg nála „hosszabb-rövidebb listákkal„, amelyeken azon pályázatok szerepeltek, amelyeket a kormány előnyben akart részesíteni. Pálinkás a politikusokkal zajló konzultációkról elképesztő részleteket is megosztott.

Eljön (a kormányzati szereplő az irodába — a szerk.), nyilván elkezdünk beszélgetni, hogy milyen az időjárás, hogy vannak a gyerekei,

előveszi a papírt, és azt mondja, ez a pályázó megkereste őt, és azt szeretné, hogy ők nyerjenek”

— fejtette ki. Olyan is volt, amikor valaki — állítása szerint — a miniszterelnök kérdését tolmácsolta.

Erre úgy reagált, hogyha Orbán kérne valamit, azt úgyis személyesen tenné, de ilyenre nem került sor. Ez az eset 2016-ban történt, azonban Pálinkás nemet mondott az államtitkár kérdésére. Ezután

a politikus ” azt érzékeltette„, hogy következményei lesznek Pálinkás döntésének,

azonban nem lett.

Úgy véli, a döntései miatt menthették fel a pozícióból. Orbánnal utoljára 2018 júniusában beszélt, amikor a miniszterelnök megkérdezte, tud-e együtt dolgozni Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

Pálinkás nemmel felelt, ezután azonban Orbán több ajánlatot is tett neki. Ezekre azonban nemmel felelt, ugyanis elégedetlen volt a kormányban zajló folyamatokkal.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek