Orbán a NATO-csúcson arról beszélt, vissza akarja tenni a magyar hadsereget a térképre

Szerinte a világnak olyan pontján élünk, ahol hadsereg nélkül nem lehet meglenni.

„Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni”

– mondta Orbán Viktor Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.

A miniszterelnök szerint az, hogy a tanácskozás fordulóponttá válik-e, csak a csúcstalálkozó végén dől el, de a szövetségesek kísérletet tesznek erre egy új, 2030-ig szóló stratégiai terv elfogadása révén. Ennek tartalmával pedig Orbán közlése szerint Magyarország egyetért.

Elmondta: a stratégia fő pontja a nemzeti ellenálló képességek megerősítése, e tekintetben Magyarország aktív, legyen szó a világjárvány elleni küzdelemről vagy a migrációval szembeni fellépésről.

„Nekünk van mit mondanunk, és tudunk mit beletenni a közösbe”

– magyarázta a kormányfő.

Azzal a 2024-ig megvalósítani kívánt vállalással összefüggésben, amely szerint a NATO-tagországok bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják, kérdésre válaszolva azt mondta, „akkor állunk jól, ha teljesítjük a vállalásainkat”.

Orbán szerint „jobb lenne”, ha Magyarország már most képes lenne arra, hogy a nemzeti össztermékének két százalékát minden évben saját biztonságára költse el, ám szerinte Magyarország 2022-2023-ra fogja elérni ezt.

Azzal a vállalással kapcsolatban, ami szerint a tagállamok a védelmi kiadásokra fordított összegen belül 20 százalékot fejlesztésre fordítanak, Orbán elmondta, Magyarország ezt már most eléri.

„Magyarország az egyik vállalását már most teljesítette, a másikat 2023-2024-re teljesíteni fogja, ezzel az élbolyban lesz”.

„Mi egy olyan pontján élünk a világnak, ahol hadsereg nélkül nem lehet meglenni, hadsereg nélkül nincs biztonság”

A magyar családok és a magyar nemzet számára a katonai kapacitás, a bevethető katonai erő mindig szükséges lesz. Ennek az építése jó ütemben halad” – tette hozzá Orbán.

„Húsz-harminc évig ezt elhanyagoltuk, de most úgy érzem, e tekintetben is visszatesszük Magyarországot a térképre”

– fogalmazott.

A Kína jelentette kihívásokra irányuló kérdésre válaszolva a kormányfő azt mondta: Magyarország mindenfajta hidegháborút ellenez. Elmondta, életéből 26 évet hidegháborús körülmények között töltött.

„Higgye el, ez rossz dolog, ne tegyünk ilyet” – mondta Orbán.

Az észak-atlanti szövetség egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői között részt vesz Joe Biden amerikai elnök is.

A tanácskozáson a fő témák között Oroszország, Kína, a kibertámadások és a klímaváltozás szerepelnek.

A NATO-csúcs célja egyebek mellett azon 2030-ig megvalósítani kívánt célok és feladatok meghatározása, amelyek hozzájárulnak a szövetség felkészítéséhez a jövő kihívásaira. A csúcstalálkozó lehetőséget biztosít a transzatlanti kapcsolatok, valamint a kollektív biztonság megerősítésére.

(via mti)

Valódi Hírek