FRISS: A fideszes Alkotmánybíróság szentesítette az egyetemek lenyúlását

Dübörög Orbánék úthengere.

A Fővárosi Törvényszék a Színház- és Filmművészeti Egyetem perét tárgyaló tanácsa februárban az Alkotmánybírósághoz fordult. Ennek oka, hogy a bíróság Alaptörvény-ellenesnek tartotta az SZFE-törvény egy pontját, valamint azt is, hogy a magánkézbe került egyetemek szenátusa helyett az alapítványok dönthetnek a rektorok személyéről, illetve az intézmények költségvetéséről és szabályairól.

A törvény szerint az Alkotmánybíróságnak 90 nap áll rendelkezésre a döntéshez, de csupán 113 nap után, június 11-én, pénteken határozott. A határozat szerint a fenntartónak biztosítania kell az egyetemek szenátusai számára a véleményalkotási jog gyakorlását, és annak figyelembevételével kell döntenie az egyetemi kérdésekben.

Az Alkotmánybíróság szerint a fenntartónak, valamint a felsőoktatási intézménynek közösen kell a működés hatékonyságát és az oktatás-kutatás minőségét biztosítani. Ennek ellenére azonban

kimondták azt is, hogy „nem sérti a felsőoktatási intézmény autonómiáját„, hogy a kuratórium dönthet a költségvetésről,

ha a szenátusnak lehetősége van a véleményezésre.

A rektori pályázat alapítványi elfogadását sem tartja az AB alaptörvény-ellenesnek, ugyanis arra a szenátus javaslatot tehet. Az Alkotmánybíróság leírta, hogy az Alaptörvény szerint a döntési jogokat a fenntartó úgy gyakorolhatja, hogy a szenátusnak véleményezési lehetőséget vagy egyetértési jogot kell biztosítania.

Ez a kettő azonban jelentősen eltér egymástól,

mivel előbbi csak egy állásfoglalás, utóbbival azonban az egyetemi szenátusok megakadályozhatnák az általuk elutasított alapítványi javaslatok elfogadását. A kuratóriumok önállóan dönthetnek arról, melyik lehetőséget biztosítják a szenátusoknak.

Pokol Béla alkotmánybíró különvéleményt is megfogalmazott, amely nagyon hasonlít a kormánypárti narratívához.

Szerinte a társadalom- és jogtudományi, valamint a művészeti karokon „beltenyészet alakult ki„, és „az egyetemi autonómia különösen nem érvényesül a nyugati világ szellemi életében dominanciát elért balliberális politikai táborral szemben„.

Leírta, szerinte jelenleg a politikai kötődés a mérvadó, és objektívebbé tenné az előléptetési rendszert, valamint a „tudósközösség mérési követelményeinek” vetné alá a politikai lobbitól megszabadított egyetemi rendszert.

Az Alkotmánybíróság jelezte, hogy az SZFE-ügyben két további ügy van folyamatban. Az egyik egy bírói kezdeményezés, a másik pedig az egyetemisták és a hallgatók által benyújtott panasz. Ezen kérdésekben később dönthetnek az alkotmánybírák.

(hvg.hu nyomán)

(Fotó: Magyar Nemzet)

Valódi Hírek