Végjáték: Újabb kötelezettségszegési eljárást indít Orbánék ellen az Európai Bizottság

Nem sikerült megállítani Brüsszelt.

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a Klubrádió ügyében – derült ki az EB honlapján szerdán megjelent júniusi összesítésből.

A bizottság ebben arról ír, hogy szerintük a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva utasította el a Klubrádió frekvenciahasználati kérelmét.

Mint írják: a rádió jogosultságának megújítását elutasító határozatai

aránytalanok és átláthatatlanok

voltak, így sértették az uniós jogot.

Az EB szerint a Klubrádió esetében diszkriminatív módon alkalmazták a magyar médiatörvényt, holott az uniós távközlési szabályok alapelvei között szerepel az arányosság elve és a diszkrimináció tilalma is.

A Klubrádió esete miatt a bizottság felszólító levelet küldött a magyar kormánynak, amelynek két hónapja van reagálni az EB felvetéseire. Ha a testület nem kap kielégítő választ Budapestről, akkor a Bizottság dönthet úgy, hogy tovább folytatja a jogsértési eljárást.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán üdvözölte a bizottság döntését.

Mint írja: tavaly szeptemberben és idén márciusban is levélben jelezte az EB-nek, hogy a csak a Fidesz által delegált tagokkal működő Médiatanács a sajtószabadság megvédése helyett „a kormány érdekeinek kiszolgálásán, és a médiaszabadság korlátozásán fáradozik”. Szerinte a Klubrádió pályázatának elutasításával „a gyakorlatban elhallgattatták az egyik utolsó, független magyar médiumot”.

(via Telex)

Valódi Hírek