Az egyik leggazdagabb magyar első fokon pert bukott a Forbes ellen

Bige Lászlónak az nem tetszett, mekkorára becsülték a vagyonát.

A Forbes Magyarország február elején tett közzé a leggazdagabb magyarokat bemutató listáját. Bige László ugyanakkor vitatta a Forbes módszertanát, ezért helyreigazítási pert indított a lap ellen, azt követelve, hogy

az általa helyesnek vélt becslés jelenjen meg a neve mellett.

A Forbes szerint a szerkesztőség felajánlotta, hogy az általuk becsült cégérték mellett megjeleníti az érintett véleményét is, de ezzel a lehetőséggel Bige László nem élt,

A lap eredetileg az Igazságügyi Minisztérium (IM) adatbázisába feltöltött, közhiteles, konszolidált 2019-es cégadatok alapján becsülte Bige vagyonát.

Bigéék azonban azt szerették volna, ha az általuk januárban megküldött 2020-as, még nem közhiteles adatok alapján végzik el számításaikat.

A bíróság viszont most úgy ítélte meg, hogy

a Forbes által közölt lista hiteles tájékoztatást nyújt az olvasók számára, Bige László személyiségi jogainak megsértésére nem alkalmas, ezért nem adott helyt a sajtó-helyreigazításának.

A döntés indoklásában a bíróság kiemelte:

„a sajtószabadság kiterjed arra, hogy a sajtó képviselője megválassza azt a módszert, amely a vizsgálata, összehasonlítása alapját képezi, amennyiben az nem megtévesztő, széles körben elfogadott és valamennyi érintett esetében egyformán alkalmazható”.

Bige László a Forbes listáján a 12. leggazdagabb magyarként szerepelt, 115,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

(Forbes.hu nyomán)

Valódi Hírek