Rendőrterror a rabszolgatörvény elleni tüntetésen: Sérelemdíjat kap a férfi, aki ott sem volt, mégis elhurcolta a rendőrség

És ezek még mindig gyurcsányoznak.

Az ügyészség megállapította, hogy jogsértők voltak a rendőri intézkedések azzal a férfival szemben, akit a rabszolgatörvény elleni tüntetés idején vegzáltak a rendőrök — írta közleményében csütörtökön a TASZ.

Előzetes figyelmeztetés nélkül, békés tüntetőkkel szemben is többször használt könnygázt a rendőrség a tüntetőkkel szemben 2018 decemberében, amikor a rabszolgatörvény elleni tüntetések zajlottak.

Többeket le is tartóztattak — még olyanokat is,

akik nem is jártak a tüntetés közelében.

A TASZ ügyfele 2018. december 13-án, hajnali 2 óra körül egy Klauzál téri szórakozóhelyről indult hazafelé, amikor a rendőrök körbekerítették, elfogták és előállították.

Előbb a Harmat utcai rendőrkapitányságra vitték bilincsben és vezetőszáron, ahol az egész napot egy ágy nélküli fogdában töltötte, majd este gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség szerint csoportos garázdaságot követett el a Kossuth téri tüntetést követően, társaival együtt kukákat borított fel és padokat rongált.

Ő viszont tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Ezután rabosították, majd a Gyorskocsi utcába vitték, ahol orvosi vizsgálatnak vetették alá, majd 6-7 órát kellett a rendőrségi autóban megbilincselve várakoznia,

ételt és italt nem kapott, vécére nem mehetett.

Az őrizetet végül az előállítás utáni napon, este fél hét körül szüntették meg a TASZ ügyvédjének segítségével.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem tartózkodott a Kossuth téri tüntetésen, nem borogatott kukákat és padokat sem rongált meg. Az ügyészség megállapította, hogy

a rendőri intézkedések jogsértők voltak.

A bíróság most azt mondta ki, hogy a jogsértő rendőri intézkedéssel megsértették a férfi emberi méltóságát, ezért a rendőrségnek 400 ezer forint sérelemdíjat kell kifizetnie számára.

 

Valódi Hírek