Új javaslat: A gyerekteleneknek kevesebb nyugdíj járna, magasabb nyugdíjkorhatárral (+videó)

Szép új világ.

A Magyar Közgazdasági Társaság szakmai konferenciáján ismertetett nyugdíjszámítási pontrendszer úgy módosítaná a rendszert, hogy a nyugdíj összege, sőt a nyugdíjkorhatás is függjön a felnevelt gyermekek számától — számolt be a Növekedés.hu.

a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályának a nyugdíjrendszer és a gyermekvállalás kapcsolatáról szóló szakmai kerekasztal-beszélgetésén elhangzott, hogy a rendszer alapja a jelenlegi helyett a jövő nemzedék járulékfizetési képessége, ami mögött gyakorlatilag semmilyen tartalék nem áll, implicit

államadósság viszont bőven.

További gondot jelent, hogy a családonkénti átlagos gyermekszám ugyan minimálisan növekszik, de 1,42-1,55 közötti értéke messze van még a kívánatos 2,1-től, ugyanakkor gond, hogy a szülőképes korú nők száma csökken.

Azt mondták: mivel a gyermeknevelés terhei a szülőkön vannak, annak hasznát viszont az állam élvezi a járulékok beszedésén keresztül.

Erre megoldás lehetne a konferencián résztvevők szerint, ha nem szakítanák el a humántőke megtérülését annak létrehozásától, vagyis figyelembe vennék, hogy ki hány gyerekkel járult hozzá a nyugdíjrendszer fenntartásához, és

ennek az arányában járna neki nyugdíj,

amelyben a végső finanszírozó maga a felnevelt gyermek.

A javasolt rendszerben pontozás alapján döntenének a nyugdíj összegéről, mégpedig úgy, hogy minden felnevelt gyermek után pontokat kapnának a gyermekek nevelésében résztvevők.

Ennek logikus következménye, hogy a gyermekteleneknek jóval kisebb lenne a nyugdíja, vagy az ő nyugdíjkorhatárukat meg kellene emelni.

Létrejönne azonban egy másik nyugdíjpillér, ahova a munkába állástól fizetnének az emberek meghatározott összeget, és ebből finanszírozhatnak a normál nyugdíjkorhatár és a megemelt nyugdíjkorhatár közötti időszakot azoknak, akik gyermektelenek maradnak.

A konferenciáról a videót itt találod:

 

Valódi Hírek