Erre még Orbánék sem számítottak: A szavazóik jelentős része is nemet mond a gigahitelből épülő kínai spicliképzőre

Csúnyán elszámolta magát a Fidesz.

Új közvélemény-kutatási adatokat közölt a Republikon Intézet, amely során a magyar állampolgárok Fudan Egyetemmel kapcsolatos preferenciáit vizsgálták. Az 1000 fős, nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerinti reprezentatív minta alapján kiderült, hogy a magyarok többsége elutasítja a kínai egyetem magyarországi kampuszának megépítését.

A felmérés szerint a lakosság 63%-a hallott már arról, hogy a Fudan Magyarországon is létrehozna egy intézményi egységet. Az elemzés alapján kijelenthető, hogy az egyetem ügye széles körben ismert, és nem csupán az értelmiséget foglalkoztatja.

A kutatásból kiderült, hogy

a magyar lakosság 66%-a, azaz pontosan kétharmada ellenzi a kínai egyetem magyar egységének megépítését.

Ezzel szemben mindössze 27% támogatja a kínai és a magyar kormány elképzeléseit. Mindemellett csupán 7% nem kívánt válaszolni ezen kérdésre.

A kérdésben megmutatkozik a magyar politikai élet polarizációja, ugyanis a kormánypártiak inkább támogatóak, az ellenzékeik pedig egyértelműen elutasítóak a kérdésben. Mindemellett azonban meglepően magas a kormánypártiak körében a projekt elutasítottsága, ugyanis

közel egyharmadnyian, 31%-os arányban mondanak nemet a kínai egyetemre.

Ezzel szemben az ellenzéki összefogás támogatóinak 89%-a utasítja el az építkezést, míg csupán 5%-uk támogatja azt. A bizonytalan szavazók álláspontja az kormányellenes pártokéhoz közelít, ugyanis 79%-uk mond nemet az építkezésre, és csak 15%-uk ítéli meg pozitívan a projektet.

(Republikon nyomán)

Valódi Hírek