Bárkinél lekapcsolhatják az internetet mától fél évig Orbánék, és ez ellen még csak tenni sem lehet semmit

Jogorvoslati lehetőségről nincs szó a törvényben.

Július 1-től kétszer kilencven napra a titkosszolgálatok saját hatáskörben elrendelhetik egyes online szolgáltatások felfüggesztését.

A törvénymódosítási javaslatot, amit a Parlament május 21-én elfogadott és ma életbe is lép, még Semjén Zsolt nyújtotta be.

A jogszabály a nemzetbiztonsági törvényt és az elektronikus információ biztonságáról szóló törvényt egészíti ki több ponton, állítólag

a kiberbiztonság erősítése jegyében.

A jogszabály értelmében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat saját hatáskörben ideiglenes hozzáférhetetlenné teheti azt az „elektronikus hírközlő hálózat útján továbbított” adatot vagy szolgáltatást, amely a „magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent”, vagy „amely honvédelmi vagy szövetségi érdeket sért vagy veszélyeztet”.

Ennek időtartama 90 nap is lehet, de ez

még egyszer ugyanekkora időtartamra meghosszabbítható.

Az intézkedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy bármilyen online tartalmat vagy szolgáltatást elérhetetlenné tehetnek, azaz szervereket kapcsolhatnak le, online szolgáltatók működését függeszthetik fel.

Harangozó Tamás, a parlament honvédelmi és rendvédelmi bizottságának szocialista tagja a módosítás elfogadásakor azt mondta: nyilvánvaló, hogy egy online tevékenységet végző vállalkozást ezzel egyszerűen

tönkre lehet tenni.

A törvény arról nem rendelkezik, hogy a szankcióval sújtott szolgáltató élhet-e jogorvoslati lehetőséggel, és ha igen, milyennel. Azt sem tisztázza, hogy mit jelent a „fenyegetés” és a „honvédelmi, vagy szövetségi érdek veszélyeztetése”.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek