A Honvédség új parancsnok-jelöltje azt ígéri, „ütőképes és meghatározó” haderőt fog kiépíteni

Bemutatkozott Ruszin-Szendi Romulusz.

A honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romuluszt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Az MTI tudósítása szerint Benkő Tibor elmondta: a vezérőrnagynak – akit régóta ismer – kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztériumban a katonai életpálya, az oktatás, a képzés, a kadétrendszer, az önkéntes tartalékos rendszer, a hazafias és honvédelmi nevelés voltak fő területei – sorolta a miniszter, kiemelve: Ruszin-Szendi eredményesen hajtotta végre a feladatait, ezért támogatja őt a parancsnoki beosztásra jelöltségében.

Az előzményekről Benkő elmondta: Korom Ferenc május 20-án kezdeményezte a parancsnoki beosztásból történő felmentését. Áder János köztársasági elnök május 26-án – június elsejei hatállyal – felmentette.

A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta: ő lenne alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak ellátására.

Ruszin-Szendi a kinevezése előtt arról beszélt, fő feladatának azt tartja, hogy

tovább folytatja a térség meghatározó és ütőképes haderejének építését.

A vezérőrnagy egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség.

Azt is elmondta: célja – amennyire lehet – a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsokhelyettes is. Mind mondta, Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

(via mti)

Valódi Hírek