Jóváhagyta az Európai Bizottság: A 12-15 éveseket is lehet oltani a Pfizerrel

Magyarországon az operatív törzs egyelőre nem döntött a fiatalok oltásáról.

Stella Kyriakides, uniós egészségügyi biztos hétfő délután a Twitter-oldalán jelentette be, az Európai Bizottság ma elfogadja azt a határozatot, amelyben jóváhagyják, hogy

a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcináját a 12 és 15 év közötti korosztály esetében is alkalmazzák.

Kyriakides hozzátette: az uniós tagállamok ugyanakkor maguk dönthetik el, hogy mikortól terjesztik ki az oltások bevezetését a fiatalokra.

Magyarországon az operatív törzs egyelőre nem közölt információkat arról, mikorra várható döntés a 12-15 évesek oltásáról.

Kacskovics Imre, ELTE Természettudományi Karának dékánja viszont az ATV Start című műsorában hétfőn arról beszélt, ha az őszre készülünk, és figyelembe vesszük, az immunitás kialakulásához 5-6 hét szükséges,

akkor június végéig a legtöbb gyereket be kellene oltani ahhoz, hogy a szeptembert teljesen felszabadultan kezdhessük.

Azt ugyanakkor Kacskovics szerint is nehéz megmondani, mennyi oltás kellene a „gyerekek nyájimmunitásához”.

A dékán elmondta, ő a szülőket azzal győzné meg, hogy a gyerekek eddig is sok oltást kaptak, sőt, gyakorlatilag csak gyerekek kapnak védőoltást, éppen az az újdonság, hogy a felnőtteket oltják elsődlegesen, így a gyerekek nincsenek veszélyben a védőoltástól.

Ugyanakkor jöhet olyan mutáns, mint például akár az indiai, ami gyerekeket is nagyobb számban betegíthet meg.

„Egy védőoltás, ami megvéd egy agresszívabb mutánstól, az elég indok kell hogy legyen ahhoz, hogy a gyerekeket beoltassuk” – tette hozzá Kacskovics Imre.

(hvg.hu/atv.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Reuters)

Valódi Hírek